Gonzalo Orquín: Stay Human

Gonzalo Orquín: Stay Human

In een nieuwe reeks portretten van immigranten die de Spaanse schilder ontwikkelt en die volgend jaar in het Migratie Museum te zien zal zijn, stelt Gonzalo Orquín voor om na te denken over wat Europa en culturele identiteit zijn.

Na de presentatie van zijn werk L’océan entier est affecté par un caillou in 2021 in het gebouw van deze ambassade, zal Gonzalo Orquín in november 2023 opnieuw in Brussel tentoonstellen, ditmaal met een onuitgegeven werk Stay Human in het Migratiemuseum in Molenbeek, met als doel na te denken over wat Europa is en over de culturele identiteit en de echte fundamentele Europese waarden.

Tot de première biedt de kunstenaar ons de volgende video waarin hij het onderzoekswerk dat hij verricht toelicht:

Stay Human

Na een jaar van onderzoek, informatievergaring en creatie richt Gonzalo Orquín zich met dit nieuwe project op de immigranten die over zee aankomen in Lampedusa (Italië) en te voet in Bihac (Bosnië). Door de kunst van het portretteren laat Gonzalo ons deze immigranten ontdekken vanuit een meer menselijk gezichtspunt en laat hij de politiefoto’s achterwege, in de woorden van de kunstenaar “genadeloos, levendig, een momentopname van pijn zonder naam, een nummer”.

Gonzalo Orquín


Gonzalo Orquín werd in 1982 geboren in Sevilla, de stad waar hij studeerde aan de Universiteit voor Schone Kunsten.

Sinds 2006 woont hij in Italië, eerst in Perugia - waar hij studeerde aan de Pietro Vanucci Academie - en vervolgens in Rome, waar hij momenteel woont. Als schilder en kunstenaar werkt hij graag met verschillende media, technieken en talen: olieverf op doek, papier, fotografie, installatie, straatkunst, enz.

Onder zijn meest recente solotentoonstellingen:

 • Fighting, Loving, Dreaming. My Berlin diaries, in The Village Foundation in Berlijn 2021.
 • BP Award, geselecteerd in de finalistententoonstelling georganiseerd door de National Portrait Gallery in Londen, 2020.
 • In Loving Memory, residentie en tentoonstelling in M.A.C.R.O. (Museum van Hedendaagse Kunst in Rome) 2019.
 • Next Destination: Rome, solotentoonstelling in het Cervantes Instituut in Rome, 2018.
 • Librografie, solotentoonstelling in het Museo Casa delle Letterature in Rome in 2015, daarna de Ambassade van Italië in de Verenigde Staten in Washington DC in 2017.
 • I do, solotentoonstelling in het Leslie Lohman Museum, New York, 2014.
 • Visuele kunsten
 • Brussel
 • wo, 01 november —
  zo, 31 december 2023

Plaats

Venue map

MMM Migratie Museum, Werkhuizenstraat 17, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Werktuigen