Clara Montoya's La Gran Conspiración, met Nómadas

  • Visuele kunsten
  • Online
  • di, 23 februari 2021
  • 14:00 – 14:00
Clara Montoya's La Gran Conspiración, met Nómadas

Het LAB presenteert het digitale project “La Gran Conspiración” met het stuk “Nómadas”, van kunstenaar Clara Montoya.

Op 23 februari om 12 uur presenteert het Spain Arts&Science lab in België (LAB) van de Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Ambassade van Spanje in het Koninkrijk België via Zoom het stuk Nómadas, van Clara Montoya. Het vormt deel van het digitale tentoonstellingsproject La Gran Conspiración, gepresenteerd op 16 december door het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID), de Koninklijke Academie van Spanje in Rome en de Afdelingen en Culturele Centra van Spanje in Brussel, Lissabon, Londen, Montevideo en Washington, als onderdeel van het #ProgramaVENTANA: Een venster op de Spaanse cultuur.

La Gran Conspiración is een experimenteel project dat nieuwe vormen van artistieke productie en bemiddeling wil ontwikkelen in een internationale context waarin de voorwaarden voor mobiliteit en toegang tot cultuur aan het veranderen zijn.

De curatoren, Jaime González Cela en Manuela Pedrón Nicolau, stellen een tentoonstellingsruimte voor die typisch is voor het digitale medium en waarmee geëxperimenteerd kan worden met vormen van online kunsttentoonstelling. De overzichtstentoonstellingen werden speciaal voor het project gemaakt door de kunstenaars Agnès Pe, Clara Montoya, Francesc Ruiz, Paco Chavinet en Marc Vives, die individueel hebben samengewerkt met elk van de deelnemende ambassades.

Nomadas

De Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Ambassade van Spanje in het Koninkrijk België heeft met name het project Nómadas van Clara Montoya gesponsord, waarmee de kunstenaar de methoden van de cartografie benadert om een virtuele reis rond de wereld voor te stellen.

Bij de presentatie zal Yannick Antoine deelnemen, ontwikkelaar en projectleider van IMAL, om te praten over de vertegenwoordiging van het grondgebied op het internet, de verspreiding en de gebruiksmogelijkheden ervan.

Clara Montoya (Madrid, 1974) ontwikkelt interventies, digitale programma’s, machines en sculpturen die de vorm aannemen van rituele experimenten om echte gebeurtenissen op de proef te stellen en het denkbeeldige van het wetenschappelijke uit te breiden. Ze werkt tussen Brussel en Madrid en werd bekroond met talrijke prijzen zoals de Marcelino Botin-beurs, Junge Akademie der Kunst (ADK Berlijn) of de residentiebeurs van de TAMAT in Doornik, België. Haar werk is onder andere tentoongesteld in Tabacalera Promoción del Arte in Madrid, de Koninklijke Academie van Spanje in Rome of de Nirox Foundation in Johannesburg.

iMAL is een kunstcentrum in Brussel gewijd aan digitale cultuur en technologie. iMAL ondersteunt kunstenaars bij hun experimenten, onderzoek en productieprocessen en organiseert kunsttentoonstellingen, lezingen en performances die ons doen nadenken over de huidige en toekomstige uitdagingen van de technologische samenleving en over het samengaan van kunst en technologie.

Yannick Antoine studeerde digitale kunsten aan de École de Rercherche Graphique nadat hij was afgestudeerd in informatica. Zijn werkterrein is gericht op opkomende processen, kunstmatige intelligentie en (science) fiction universums, waarbij hij onder meer gebruik maakt van community internet platforms. Hij was co-regisseur van de installatie Cellule in 2005, en van het project The Gate in 2007, dat onder meer werd tentoongesteld op de Biënnale van Shanghai in 2010. Hij doceert ook digitale kunst aan de École Supérieure des Arts Saint-Luc in Brussel.

La Gran Conspiración maakt deel uit van de reeks tentoonstellingen van het #ProgramaVENTANA: een venster op de Spaanse cultuur van het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID), waarmee het de internationalisering van artiesten, ontwerpers en culturele ondernemingen in Spanje wil blijven bevorderen, ondanks de beperkingen als gevolg van de pandemie, door te werken in netwerken en voornamelijk met digitale middelen.

Openingsuren en toegang

Meer informatie

La Gran Conspiración