Wij zijn natuur. Een muur tegen de klimaatverandering: Vlindereffect. Een ervaring in artivisme en culturele diplomatie voor het klimaat

  • Visuele kunsten
  • Online
  • do, 03 december —
    do, 31 december 2020
Wij zijn natuur. Een muur tegen de klimaatverandering: Vlindereffect. Een ervaring in artivisme en culturele diplomatie voor het klimaat

Download dit innovatieve multimediale digitale kunstproject voor het klimaat.

Zoals aangegeven in de “gebruiksaanwijzingen” van het project, beschikbaar in het Spaans en in het Engels:

Kan gedownload worden op GSM of computer. Regelmatig gebruik zonder voorschrift wordt aangeraden (er werden geen negatieve bijwerkingen van overdosis vastgesteld). We weten dat het geen eenduidige etikettering heeft (‘t is niet dat we het niet geprobeerd hebben…). Het kan verschillende zaken tegelijk zijn: een multimedia installatie, een catalogus, een opslagplaats, een gereedschapskist, een documentaire, een plaat, een boek, een manifest, een tentoonstelling…

Downloaden / Download (PDF)

Desktop English/Español, 55 MBs Phone English, 1.6 MBs Phone Español, 1.6 MBs

Het gaat om een initiatief van de Ambassade van Spanje in het Koninkrijk België, die begin dit jaar de Stad Brussel en het Directoraat General Klimaatactie van de Europese Commissie de mogelijkheid aanbood om de hoofdmuur – van 21m lang op 6,10m hoog – van de Kanselarij in de Wetenschapsstraat 19 , in het hart van de Europese wijk van Brussel, aan te pakken met als doel een artistiek project te creëren voor het klimaat dat ook in het parcours en de catalogus Parcours Street Art Brussels van de stad Brussel zou opgenomen worden. Zo sluit het zich op zijn beurt aan bij de inspanningen voor publieke bewustwording rond de dringendheid van de klimaatuitdaging in het kader van het #EUClimatePact.

Uit de 107 ontvangen projecten van kunstenaars en gezelschappen vanuit heel Europa op de internationale oproep voor openbare kunst Wij zijn natuur. Een muur tegen de klimaatverandering om de muur van de Ambassade onder handen te nemen, selecteerde de internationale jury het schilder- en beeldhouwwerk Vlindereffect, van de kunstenaars Esther Pizarro – oud-stagiaire aan de Koninklijke Academie van Spanje in Rome– en Olimpia Velasco. Het werk werd ingehuldigd op 23 september jl. door de Schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van Brussel, Delphine Houba, en de Ambassadeur van Spanje in het Koninkrijk België, Beatriz Larrotcha Palma.

Sindsdien evolueerde het project op “rizomatische” wijze met de deelname van andere cultuurmanagers en artiesten die, geïnspireerd door de thematiek en motivatie van deze oproep, vergelijkbare creaties ontwikkelden die de vlucht namen zoals de vlinders van Pizarro en zich zelfstandig vertakten, zoals de tak van de boom van Velasco.

Als resultaat omvat het digitale multimedia kunstproject voor het klimaat de volgende voornaamste elementen, dankzij de creativiteit en het dynamisme van meer dan 40 beeldende kunstenaars, muzikanten, cultuurmanagers, openbare bediendes en experten:

-Documentatie over het project, met teksten, audio, video’s en foto’s die dit initiatief profileren als een “goede Brusselse toepassing van artivisme en culturele diplomatie voor het klimaat om zo ruim mogelijk verspreid en gedeeld te worden.

  • Werkproces en creatie van het winnende project Vlindereffect van Esther Pizarro en Olimpia Velasco.
  • De strip Vlindereffect van Gabri Molist.
  • Een deeltje muziek, met originele muzikale composities specifiek gewijd aan dit project en die beluisterd kunnen worden bij het bezoeken van het project: Jardín de criaturas improbables van Abdul Moimême; Efecto mariposa van Albert Vila en All about dance van Toni Mora en Pepa Niebla.
  • Twee originele muzikale videoclips speciaal geproduceerd voor het project: Efecto mariposa en All about dance.
  • De digitale multimedia tentoonstelling Wij zijn natuur, georganiseerd door het Instituto Cervantes in Brussel en gecureerd door zijn directeur, Ana Vázquez, met de samenwerking van de Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Ambassade, inclusief de voorstellen van de 16 finalist-projecten van de internationale openbare kunstoproep.

Het project, onder leiding van Sergi Farré, Culturele en Wetenschappelijke Raadgever van de Ambassade, en de artistieke tussenkomst van Elisabeth Martin, kunstcriticus en verantwoordelijke, biedt zich ook aan als een gereedschapskist of een kit met hulpmiddelen om in dialoog te gaan met andere initiatieven van deze aard en het burgerbewustzijn te stimuleren via openbare kunst rond het belang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 13 en 17 van de Agenda 2030:dringende maatregelen nemen om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden en het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling revitaliseren.

Daarom heeft het project niet perse een einde, maar wordt het eerder op de openbare weg gelanceerd van de digitale melkweg in zijn laatste deel, Doe mee!, die de bezoeker uitnodigt om gebruik te maken van de ervaring, in dialoog te gaan en deel te nemen op basis van hun eigen persoonlijke of groepsinitiatieven.

Dit digitale multimedia project voor het klimaat is kunnen ontstaan door de fondsen van de culturele werking van het Directoraat van Culturele en Wetenschappelijke Relaties van het AECID, met de bijdrage van het Instituto Cervantes. Het is een initiatief van het #ProgramaVENTANA: Een venster op de Spaanse cultuur van het AECID, opgericht met als doel de internationalisering van Spaanse artiesten, ontwerpers en culturele ondernemingen te blijven bevorderen, ondanks de beperkingen als gevolg van pandemie, door te werken in netwerken en voornamelijk met behulp van digitale middelen.