Oostende voor Anker

Oostende voor Anker

In Oostende voor anker, het grootste maritieme festival van de Noordzee, zal de Spaanse tentoonstelling “Kaarten en de eerste reis rond de wereld. De expeditie van Magellaan en Elcano” te zien zijn.

Oostende, bekend om zijn belangrijk maritiem verleden, viert de eenentwintigste editie van Oostende voor anker met een eerbetoon aan de kunstenaar James Ensor, geboren in het midden van de negentiende eeuw in de stad. Zijn werk is nauw verbonden met zijn geboortestad en benadert zijn bewonderaars via zijn karakteristieke schelpen, maskers en scènes die verband houden met de wereld van de zee. Daarbij baadt Oostende in de sfeer van zijn jeugd en zijn ouderlijk huis, dat nu is omgetoverd tot een museum dat zijn naam draagt.

Bovendien zal het zoals elk jaar mogelijk zijn zeereizen te maken, de haven te bezoeken aan boord van een stoomsleepboot en toegang te krijgen tot grote schepen die in de Mercator- en Montgomery-dokken liggen, waaronder een replica van het schip Nao Victoria, het enige schip dat erin slaagde de eerste reis rond de wereld te voltooien met Juan Sebastián Elcano als kapitein.

Los mapas y la primera vuelta al mundo. La expedición de Magallanes y Elcano

De Spaanse tentoonstelling Los mapas y la primera vuelta al mundo. La expedición de Magallanes y Elcano, die in 2019 met groot succes werd ingehuldigd in het Instituto Geográfico Nacional in Spanje en die al op verschillende plaatsen heeft plaatsgevonden alvorens aan te komen in Oostende. De tentoonstelling herdenkt de 500e verjaardag van de voltooiing van de eerste reis rond de wereld (1519-1522), een Spaanse onderneming die begon als een expeditie op zoek naar de kostbare specerijen van de Molukken onder impuls van de eerste kapitein Ferdinand Magellaan, een in Portugal geboren zeevaarder, die de steun zocht van koning Karel I nadat hij trouw aan hem had gezworen. Toen Magellaan sneuvelde in een strijd op de Filipijnen, werd de Guipuzcoaan Juan Sebastian Elcano benoemd tot kapitein van het schip Victoria en besloot hij terug te keren naar Spanje, westwaarts zeilend over de Indische Oceaan. Hiermee voltooiden Elcano en 17 andere zeelieden de eerste reis rond de wereld. Deze prestatie, die het begin van de mondialisering betekende, had een bemanning met een uitgesproken internationaal karakter, waaronder vijf bemanningsleden van Vlaamse origine (uit Antwerpen, Brugge en Brussel), wiens deelname aan de reis de band tussen Spanje en België in het kader van deze grootse daad vertegenwoordigt.

Deze activiteit maakt deel uit van het programma van diplomatieke wetenschap, technologie en innovatie activiteiten van Spanje in België en van de Nationale Commissie voor de herdenking van het 5e eeuwfeest van de eerste expeditie rond de wereld.

  • Erfgoed
  • Vlaanderen
  • wo, 18 mei —
    ma, 06 juni 2022

Plaats

Venue map

Anglicaanse Kerk, Langestraat 101, 8400, Oostende.

Meer informatie

Oostende voor Anker

Credits

Foto: 5e eeuwfeest van de eerste expeditie rond de wereld.

Werktuigen