3e lezingenreeks voor de preventie en promotie van gezondheid

3e lezingenreeks voor de preventie en promotie van gezondheid

De groep psychologen van Hispasanté hebben een kalender samengesteld waarin ze de fysieke lezing voor 2023 oplijsten. Dat doen ze om de mentale gezondheid en het welzijn van Spaanssprekenden in België onder de aandacht te brengen. De lezing van deze maand heeft als titel Gezonder en respectvoller leven.

Personen die in een ander land dan hun moederland verblijven of die ervoor gekozen hebben om te emigreren, worden vaak blootgesteld aan verschillende stressfactoren die een impact kunnen hebben op hun mentale gezondheid. In 2002 beschreef Joseba Achotegui deze situatie als het syndroom van Ulysses. De moeilijkheden die non-profitorganisatie Hispasanté heeft waargenomen zijn: heimwee naar het land van oorsprong en familieleden, de nieuwe taal, racisme en de sociale afwijzing op basis van hun afkomst.

Sinds 2021 organiseert de vzw lezingenreeksen over onze gezondheid. Voor deze derde editie heeft Hispasanté een kalender samengesteld, waarop alle fysieke lezingen staan die maandelijks worden georganiseerd. De eerste lezing vindt plaats in maart. Hispasanté staat in nauw contact met Spaanssprekende artsen (gezinsartsen, psychologen, logopedisten, fysiotherapeuten, cardiologen, dermatologen, gynaecologen, tandheelkundigen, kinderartsen, seksuologen) waardoor ze kennis van zaken hebben over verschillende thema’s. Bovendien komen ze met al deze vakkennis tegemoet aan de behoeftes van de Spaanstalige bevolking in België.

De lezing van deze maand heeft als titel Gezonder en respectvoller leven.
Juliana Martínez Sánchez is apotheker en gespecialiseerd in Human Nutrition and Dietetics. Ze zal het hebben over alternatieven voor de traditionele focus op gewicht en beperkende diëten. Ze zal ook laten zien dat het mogelijk is om gezonde voeding op een duurzame manier in te voeren.

Het initiatief vormt deel van het takenpakket van Hispasanté. De organisatie werkt samen met UNED in Brussel en het cultureel centrum Metaprose ASBL dat zijn gebouwen voor deze lezingen ter beschikking stelt.

  • Wetenschap
  • Brussel
  • di, 13 juni 2023
  • 19:00 – 20:30

Plaats

Venue map

ASBL Metaprosa, Chau. Saint-Pierre 9, 1040 Etterbeek

Openingsuren en toegang

Gratis activiteit

Meer informatie

Hispasanté