Logo EU-voorzitterschap

50 foto's met geschiedenis

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • za, 30 september —
    ma, 30 oktober 2023
50 foto's met geschiedenis

De tentoonstelling “50 foto’s met een geschiedenis” brengt het werk van 50 fotografen samen op het Sint-Katelijneplein in Brussel.

Deze openluchttentoonstelling, georganiseerd door Acción Cultural Española (AC/E) als onderdeel van het culturele programma van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, biedt aan de hand van 50 beelden een overzicht van de laatste 80 jaar fotografie in Spanje.

In 50 foto’s met een geschiedenis ontdekken de bezoekers zaken zoals de werkroutine van de fotograaf, de historische en sociale context waarin de foto’s zijn genomen en de relevantie die deze beelden in zijn of haar carrière hebben gehad.

De visuele reis begint met het uitbreken van de Burgeroorlog, toen fotojournalisten als Agustí Centelles en Martín Santos Yubero de ogen en chroniqueurs van het conflict werden. In de naoorlogse periode en de jaren daarna kwamen er steeds meer eigen namen bij — Ricard Terré, Ramón Masats en Joan Colom, onder anderen — die de fotografie op allerlei manieren vorm gaven: door documentaire fotografie, satirische portretten, fotojournalistiek en straatfotografie. De tentoonstelling gaat verder met een periode in Spanje die ook een noodzakelijke evolutie in de beeldtaal markeerde: de Transitie. In deze periode ontstonden nieuwe toepassingen van fotografie en nieuwe stemmen — Alberto García-Alix, Chema Madoz, Pablo Juliá en Marisa Flórez — met discoursen die nodig waren voor een samenleving in volle beweging.

De tentoonstelling werpt ook een blik op de opkomst van documentairefilms en de blik van Spaanse auteurs in het buitenland, die begon in de jaren negentig en doorgaat tot op de dag van vandaag met belangrijke kunstenaars als Cristina García Rodero, Navia, Isabel Muñoz en Sandra Balsells.

Dit voorstel, dat voortkomt uit het gelijknamige boek dat in 2017 werd gepubliceerd, geeft een overzicht van de standpunten die de huidige fotografische situatie in Spanje markeren en de narratieve rijkdom die voortvloeit uit haar geschiedenis. De selectie van fotografen omvat 17 Nationale Fotografieprijzen en 2 Nationale Prijzen voor Beeldende Kunst.

De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een rondleiding te volgen met van hun mobiele telefoon dankzij de QR-codes.

Foto: Dolores Ibarruri, la Pasionaria en Rafael Alberti´ Marisa Florez, 1977.

Plaats

Venue map

Quai au bois à brûler, Place de Sainte Catherine, 1000 Brussel

Openingsuren en toegang

Gratis.

Meer informatie

50 foto's met geschiedenis

Credits

Organizada por AC/E con el apoyo de la Embajada de España e Bruselas.