Anacronía: Haydn in the Cracks

  • Muziek
  • Brussel
  • zo, 01 oktober 2023
  • 11:00 – 12:30
Anacronía: Haydn in the Cracks

De groep Anacronía stelt het eerste concert voor van de “Bozar Next Generation” serie van dit seizoen.

Anacronía is een groep jonge muzikanten die instrumenten uit verschillende periodes gebruiken om een nieuwe relatie met het publiek aan te gaan door middel van een energiek en leuk concertformat.

Geselecteerd als Best Young Group door GEMA (2022) en Emerging Ensemble door Festclásica (2023), vestigen ze hun bijzondere enscenering rond het rijke amalgaam van sonoriteiten die in andere tijdperken bestonden.

Hun programma, getiteld The Classical Continuum – The Bach-Abel Society, is gebaseerd op de avonden die in Londen werden georganiseerd door de klavecinist J.C. Bach en de viola da gambaspeler K.F. Abel, rond de tweede helft van de 18e eeuw. Dit was een periode van beginnend classicisme waarin instrumenten die de overhand begonnen te krijgen (cello of fortepiano) naast de meer archaïsche en typische instrumenten uit de barok (viola da gamba of klavecimbel) stonden.

Met hun eigenaardige instrumentatie van vijf spelers (barok traverso, barok viool, barok viola, viola da gamba en klavecimbel), maken ze gebruik van dit kleine muzikale “anachronisme” om te zoeken naar een meer barokke sonoriteit, zoals die te horen was op deze avonden, en integreren ze het werk van Juan Oliver Astorga, een van de grote exponenten van het Spaanse classicisme in de 17e eeuw. Bovendien zal dit concert de 300ste verjaardag herdenken van K.F. Abel, oprichter van deze vereniging, die bekend staat als de laatste grote violagambist.

Plaats

Venue map

BOZAR, Rue Ravenstein 23, 1000 Brussel

Openingsuren en toegang

Meer informatie

BOZAR

Credits

Georganiseerd door Bozar Next Generation. Met de medewerking van de Spaanse Ambassade in het Koninkrijk België en Acción Cultural Española. Foto door Amber Kay en Alejandro Fernandez