Logo EU-voorzitterschap

Antoni Tàpies: De praktijk van de kunst

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • vr, 15 september —
    zo, 07 januari 2024
Antoni Tàpies: De praktijk van de kunst

De grote overzichtstentoonstelling van het werk van de kunstenaar ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag komt als eerste naar Brussel.

Dit is de eerste grote tentoonstelling in België die een volledig overzicht geeft van het oeuvre van de kunstenaar met een selectie van 122 werken die voor het eerst in tientallen jaren in BOZAR worden samengebracht, als aftrap voor de viering van de honderdste geboortedag van Antoni Tàpies.

Beginnend met zijn vroege tekeningen en zelfportretten, gaat de tentoonstelling verder met zijn “materieschilderijen” uit de jaren 1950 en de objecten en assemblages uit de jaren 1960 en 1970. Het gaat verder met zijn vernissen uit de jaren 1980, waarmee hij een paar jaar eerder begon om samen te vallen met het begin van de democratie in Spanje, en zal eindigen met werken uit de jaren 1990, toen Tàpies de formele en materiële experimenten voortzette die altijd de kern van zijn praktijk vormden.

Als autodidact tijdens het interbellum reflecteerde Tàpies op de menselijke conditie, zijn historische situatie en zijn artistieke praktijk, vooral op de grenzen en tegenstrijdigheden van de schilderkunst. Zijn productieve oeuvre is over de hele wereld verspreid.

De tentoonstelling, samengesteld door Manuel Borja-Villel, reist vervolgens naar het Museo de Arte Contemporáneo Reina Sofía in Madrid en zal vanaf juli 2024 eindigen in Barcelona, in het hoofdkwartier van de Tàpies Foundation.

Plaats

Venue map

BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Meer informatie

BOZAR

Credits

Met de steun van AECID en het kantoor van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.