Ara Méndez: The Other Team

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • za, 01 juni —
    za, 06 juli 2024
Ara Méndez: The Other Team

De kunstenares stelt het gebrek aan empathie voor mensen die we als anders beschouwen in vraag en gebruikt sport als metafoor in haar werk.

De tentoonstelling bestaat uit olieverfschilderijen van verschillende afmetingen en tempera van klein formaat waarin geometrie, de spanning tussen kleur en compositie en het beeld tot leven komen. Deze draaien om het concept van het team als een element van willekeurige cohesie tussen individuen, een aspect dat tot stand komt na de vroege kindertijd, waar al enkele tekenen van groepsvorming plaatsvinden.

Door middel van haar werken introduceert de kunstenaar het idee dat het allemaal om het team draait. Wij en zij. Rood shirt, blauw shirt — wie is de tegenstander? “Het is een verzameling anonieme individuen die ik zie als tegengestelden van mij. Daarom kunnen ze worden geëlimineerd, kan elke negatieve actie tegen hen worden ondernomen die ik als een misdaad zou kwalificeren als die tegen de mensen van mijn team zou worden ondernomen. Omdat zij het andere team zijn, en mijn empathie alleen betrekking heeft op de kleur van een shirt”. Zijn deze scheidslijnen echt onvermijdelijk of kan het ook anders?

Ara Méndez Murillo

Ara Méndez Murillo (Córdoba, 1997). Beeldend kunstenaar gevestigd in Brussel. Ze studeerde af in Schone Kunsten aan de Universiteit van Sevilla en verdiepte later haar picturale praktijk in de schilderafdeling van La Cambre, Brussel, waar ze afstudeerde in 2022. Na het bestuderen van klassieke muziek en gebieden zoals tekenen, beeldhouwen en graveren, haar praktijk beeldhouw- en graveerkunst, concentreert zijn praktijk zich sinds enkele jaren op de schilderkunst.

Zijn artistieke loopbaan wordt gekenmerkt door de dialectiek tussen zuiver picturale elementen, zoals kleur of de toepassing van materie, en de betekenissen van het afgebeelde beeld. Hij neemt deel aan de groepstentoonstellingen Tell me louder (Brussel, 2022), A light’s narrative (Whitehouse Gallery, Bierbeek, 2022), Art Antwerp (2022) en Art Brussels (2024), alsook aan de residentie BilbaoArte (2022).

Plaats

Venue map

Whitehouse Galerij Brussel, Charleroise Steenweg 54, 1060 Sint-Gillis

Meer informatie

Whitehouse Gallery