BCN-BXL Coderch - De Koninck: Beyond Time

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • do, 25 november —
    ma, 31 januari 2022
BCN-BXL Coderch - De Koninck: Beyond Time

De kunstenaars Bea Sarrias en Morrosko Vila-San-Juan presenteren hun nieuwe tentoonstelling om de rationalistische architectuur van de Barcelonese architect Coderch en de Brusselse architect de Koninck met elkaar te verbinden.

Twee werelden, twee manieren om licht, tijd en ruimte te begrijpen: Coderch en De Koninck. Architecten en ontwerpers, beiden werkten ze voor de bourgeoisie van hun tijd en creëerden ze een esthetiek en een verbeelding van de consumptiemaatschappij en het dagelijks leven die tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Hoewel ze tot verschillende generaties behoren, hebben Coderch (1913-1984) en De Koninck (1896-1984) beiden hun stempel gedrukt en wordt hun werk vandaag bewonderd en bestudeerd.

De Koninck wordt beschouwd als de beste Belgische tussenoorlogse architect, terwijl Coderch in het naoorlogse Spanje opviel als de architect van de moderniteit. Zijn werken zijn in de loop van de tijd geherwaardeerd en gerechtvaardigd. Beiden rationalisten, analyseerden en begrepen zij zeer goed de maatschappij waarin zij leefden en haar behoeften. Beiden waren ook transcendent met hun werken: José Antonio Coderch in Barcelona en aan de Middellandse Zee en Louis Herman De Koninck in Brussel en omstreken.

Deze nieuwe tentoonstelling brengt een dialoog tot stand tussen het werk van deze twee genieën door middel van schilderkunst en audiovisuele middelen. Schilderijen, tekeningen en schetsen van Bea Sarrias portretteren enkele van hun beroemdste huizen, zowel in Barcelona als in Brussel. Anderzijds presenteert Morrosko Vila-San-Juan een documentaire die de context biedt door middel van verschillende films en interviews met architecten, zoals de Belg Bruno Erpicum en de Spanjaard Óscar Tusquets, en eigenaars van huizen ontworpen door Coderch en de Koninck, waardoor we een stap dichter komen bij hun geschiedenis en bij de ervaring van het wonen in een iconisch huis.

Bea Sarrias en Morrosko Vila-San-Juan zijn al enige tijd bezig met de ontwikkeling van het project en het schilderen en filmen van iconische architectuur. In de afgelopen maand juli hebben ze een artistieke residentie doorgebracht in LaVallée (Brussel), dankzij het Reopening Boxes programma van de Open Earth Foundation, en ze hebben dit nieuwe artistieke project ontwikkeld met de steun van Spain Culture (Spaanse Ambassade in Brussel) en Martin’s Atelier gallery.

De tentoonstelling in het LAB, waar grootschalige werken van Sarrias en de videokunst van Vila-San-Juan worden tentoongesteld, maakt deel uit van een tentoonstellingscircuit met het cultureel centrum La Vallée en de galerij Martin’s Atelier, waar het creatieve proces zal worden getoond.

Grootschalig werk van Sarrias en videokunst van Vila-San-Juan

  • SPAIN arts & science LAB in BELGIË.

  • Opening: donderdag 25 november (12:00).

  • Tentoonstelling tot 31 december.

*Afspraak moet vooraf gemaakt worden via [email protected].

Stukken van het creatieve proces

  • La Vallée: van 26 tot 28 november. Op 26 (18u-21u) en 28 november (11u-14u) zullen de kunstenaars op de tentoonstelling aanwezig zijn.
  • Martin’s Atelier: stukken van het creatieve proces. Van 11 tot 13 februari. Op 11 (18u-21u) en 13 februari (11u-14u) zullen de kunstenaars op de tentoonstelling aanwezig zijn.

Openingsuren en toegang

Reserveer uw plaats: [email protected]

Credits

Spaanse Ambassade in België, LaVallée & Martin’s Atelier.