Pep Vidal: Chronicle of the birth, growth and death of a cloud

Pep Vidal: Chronicle of the birth, growth and death of a cloud

De kunstenaar, wiskundige en natuurkundige Pep Vidal stelt zijn nieuw tentoonstellingsproject voor in de galerij LMNO in Brussel.

De LMNO-galerie in Brussel opent op 10 september, tijdens het Brussels Gallery Weekend, het werk Chronicle of the birth, growth and death of a cloud van de Catalaanse kunstenaar en wetenschapper Pep Vidal, een artistieke tentoonstelling en een wetenschappelijk verspreidingsproject dat bestaat uit het creëren van verschillende plastische, digitale en audiovisuele elementen in verhouding met deze atmosferische fenomenen, met als doel het overbrengen van wetenschap, technologie en innovatie door middel van beeldende kunst.

Zijn fascinatie voor wolken is gaat terug tot een raadsel dat hij als kind had: is de wolk waar ik naar kijk klein en dichtbij, of is hij enorm maar ver weg? Deze kinderlijke bevraging gaf aanleiding tot dit grootschalige werk. Dankzij fotogrammetrie, een technologie die gebruik maakt van talrijke telelenzen, konden Vidal en zijn team de wolk vanuit verschillende hoeken vastleggen en zo de veranderingen waarnemen die zij tijdens haar zichtbare bestaan heeft ondergaan.

De tentoonstelling biedt een verzameling werken die tijdens het onderzoek van de kunstenaar tot stand zijn gekomen. Het bevat ook tekeningen waarin de kunstenaar fantaseert over zijn project of het beschrijft aan de hand van wiskundige modellen. De tentoonstelling zal lopen tot 23 oktober 2021.

Pep Vidal heeft een graad in de wiskunde en een PhD in de natuurkunde aan de Autonome Universiteit van Barcelona en besloot zich aan de kunst te wijden na de presentatie van zijn scriptie, waarin hij ontdekte dat hij niet geïnteresseerd was in onderzoek waarbij persoonlijke ervaring en de levenservaring niet verbonden waren met het proces zelf. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan artistieke residenties, collectieve en individuele tentoonstellingen en heeft hij talrijke prijzen ontvangen, zoals de Premi GAC (Galeries d’Art de Catalunya) 2019 voor Best Emerging Artist Exhibition.

Elk jaar verwelkomt de LMNO galerie nationale en internationale kunstenaars van wie het werk getuigt van de zorgen van de wereld van morgen. Met het programma wil het de dialoog tussen verschillende kennisgebieden zoals wetenschap, geschiedenis, literatuur en politiek bevorderen.

Deze activiteit maakt deel uit van het programma “Diplomatie in wetenschap, technologie en innovatie” van de Spaanse ambassade in het Koninkrijk België.

  • Wetenschap
  • Brussel
  • vr, 10 september —
    za, 23 oktober 2021

Plaats

Venue map

LMNO, Rue de la Concorde 31, 1050 Ixelles

Meer informatie

LMNO

Werktuigen