Close-up Lois Patiño

  • Film
  • Brussel
  • wo, 29 mei —
    do, 30 mei 2024
Close-up Lois Patiño

De Close-up-sectie van Bozar Cinema presenteert het werk van Lois Patiño, een Spaanse kunstenaar en een van de meest originele regisseurs in de Spaanse filmscene van dit moment.

Ter gelegenheid van de première van zijn nieuwste film, Samsara (2023), zal Patiño aanwezig zijn tijdens de vertoning in Cinema Galeries om te praten over zijn werk, zijn referenties en zijn invloeden. Ook zijn eerdere werken (speelfilms en korte films) zullen worden vertoond.

Samsara ging in wereldpremière op de Berlinale 2023, waar het de Speciale Juryprijs won. De film verkent de conceptie van en houding ten opzichte van de doden en het onzichtbare door middel van een zintuiglijke reis, die soms de afwezigheid van een beeld vereist. Elke ochtend bezoekt een boeddhistische tiener een oude vrouw in haar huis om haar Het Tibetaanse Dodenboek (een gids voor de reis tussen de dood en de volgende wedergeboorte) voor te lezen. Op hun laatste dag beginnen ze aan een transformerende reis. Samsara is het verhaal van twee continenten, twee gemeenschappen, twee geloofs- en denksystemen, twee ervaringen en innerlijke levens.

Lois Patiño

Lois Patiño werd geboren in Vigo (Spanje) en vervolgde zijn filmopleiding aan de TAI in Madrid, de NYFA in New York en sloot deze af met een master in creatieve documentaire aan de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona. Hij maakt deel uit van de prestigieuze generatie Galicische filmmakers die bekend staat als Novo Cinema Galego.

Zijn films zijn vertoond op filmfestivals zoals Cannes, Berlinale, Locarno, Toronto, Rotterdam, New York, Viennale, IDFA, Cinema du rèel, Oberhausen, Clermont-Ferrand. En ze hebben screenings gehad van hun werk op plaatsen als het New York Film Festival (VS), BAFICI (Argentinië), Cali Festival (Colombia) en NeMAF (Zuid-Korea).

Plaats

Venue map

Cinema Galeries, Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel

Meer informatie

Bozar