De pedagogische revolutie van Francesc Ferrer i Guàrdia

  • Literatuur
  • Brussel
  • do, 18 november —
    ma, 20 december 2021
  • 12:00
De pedagogische revolutie van Francesc Ferrer i Guàrdia

Met deze tentoonstelling herdenken wij de nalatenschap van de pedagoog en vrijdenker.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Spaanse Ambassade in België 1921-2021, de 110e verjaardag van de installatie van het beeldhouwwerk van Francisco Ferrer i Guàrdia aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de 120e verjaardag van de inhuldiging van de Moderne School, presenteren de Francesc Ferrer i Guàrdia Stichting, de Université Libre de Bruxelles (ULB), het Instituto Cervantes en de Ambassade een tentoonstelling over de nalatenschap van de libertaire pedagoog.

Francesc Ferrer i Guàrdia (Alella, 10/5/1859 - Barcelona, 13/10/1909) is een sleutelfiguur in het begrijpen van de moderne pedagogiek. Vanuit de Moderne School, die hij in 1901 oprichtte, werden de revolutionaire waarden van de nieuwe libertaire pedagogie over de hele wereld verspreid: rationalisme, hygiënisme, co-educatie… Hij werd geëxecuteerd na te zijn veroordeeld wegens deelname aan de revolutionaire gebeurtenissen van de Tragische Week in Barcelona (1909). De geschiedschrijving heeft uitgewezen dat hij het slachtoffer was van reactionaire krachten en elites, die de zaak tegen hem aanmoedigden in de plaatselijke kranten van die tijd, en zelfs de publicatie censureerden van het gedicht van Joan Maragall De stad van vergeving, waarin hij de onverantwoordelijkheid van deze elites verweet en de onrechtvaardige veroordeling en terechtstelling van Ferrer i Guàrdia aan de kaak stelde.

De executie had een grote invloed op de toenmalige Europese publieke opinie. Het monument dat 110 jaar geleden te zijner ere werd opgericht aan de Franklin Rooseveltlaan in Brussel, werd betaald door een volkscollecte van de Brusselaars, die Barcelona een replica schonken, gelegen op de Montjuic-berg, zeer dicht bij het gelijknamige kasteel waar hij werd terechtgesteld.

Vele Belgische steden hebben monumenten en straten aan de vrijdenker gewijd, en er is een Haute École in de Belgische hoofdstad die zijn naam draagt en van waaruit zijn nalatenschap wordt verspreid. Zoals in de tekst van de tentoonstelling staat: het verhaal van zijn leven terugvinden is essentieel om ons verleden en heden te begrijpen en ons op de toekomst te richten.

De tentoonstelling, met teksten in het Catalaans, Spaans, Frans, Nederlands en Engels, en met digitale en interactieve elementen, zal tot het einde van dit jaar te zien zijn in de Spaanse Ambassade en het Instituto Cervantes. De Stichting stelt het ter beschikking van instellingen die het op een later tijdstip willen onderbrengen.

Bijwonen van de opening en bezoek aan de tentoonstelling uitsluitend op uitnodiging of afspraak. Contact: [email protected]

Plaats

Venue map

Embassy of Spain, Rue de la Science 19, 1000 Bruxelles

Openingsuren en toegang

Reserveer hier uw plaats

Meer informatie

Tentoonstelling Ferrer i Guàrdia