Fefa Vila en Castillo: Kans

Een gesprek tussen Fefa Vila en Castillo als onderdeel van een onderzoeksproject om vragen op te werpen over transmissies, die wij zien als onderhandelingen, gesitueerd in en tussen queer militantisme, archieven en pedagogieën.
Hoe vertel je verhalen die gedachten en tegelijkertijd militanten zijn die deel uitmaken van ons leven? Kan een methodologie queer zijn als ze altijd buiten beeld wordt gebruikt, in de schaduw, in de garderobe?
Fefa Vila, die zichzelf presenteert als feministische, unionistische en anarchistische queer activist, presenteert samen met Castillo, kunstenaar, onderzoeker en kunstdocent, een politiek experiment dat “toeval” wil rechtvaardigen tegenover alle normen. Met dit gesprek beginnen Fefa en Castillo een onderzoek te weven om vragen te stellen over overdrachten, gericht als onderhandelingen, gesitueerd in cuir/queer militancy, archieven en pedagogieën. Vila vraagt:
Hoe kunnen we (in)regeren wat niet geregeerd kan worden? Wat zijn de overgangen tussen archieven en anarchieven, in Madrid en Brussel? Welke methodologieën zijn nodig om over te dragen wat als ondoorzichtig wordt ervaren?
En zo gaat het maar door:
Ik wil het met je hebben over een politiek experiment dat een rechtvaardiging wil zijn van “toeval” tegen de norm; tegen alle normen, inclusief die welke de academische wereld creëren en definiëren. Als we ruimte willen maken voor het toeval en willen onderhandelen in om het even welke ruimte (militant, archivistisch, pedagogisch…) die geïdentificeerd wordt als een ruimte van macht, dan moeten onze methodes en onze initiële vragen anders zijn.
Deze conferentie maakt deel uit van de LGTBQIA+ Brussels Pride week die begint op 7 mei en zal culmineren met de demonstratie op 17 mei, ter herdenking van de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie #IDAHOTB.
Fefa Vila
Fefa Vila heeft een PhD in sociologie en antropologie. Ze is in Laza, Orense, en woont sinds 1986 in Madrid geboren. Ze was de drijvende kracht achter het lesbische collectief LSD, dat samen met La Radical Gai referentiegroepen waren bij de introductie van queer activistische debatten en praktijken in Spanje, en meer specifiek in Madrid, in de jaren 1990. Vanaf dat moment begon ze aan een traject van queer-bollera-lesbisch feministische kunst en activisme. Momenteel doceert ze aan de faculteit Politieke Wetenschappen en Sociologie van de UCM. Feta Vila combineert haar onderwijs- en onderzoekswerk met cureren en artistieke creatie.
Castillo
Castillo woont en werkt in Brussel. Zijn werk stelt vragen op het kruispunt tussen kunst en de gezondheid van de queer gemeenschap. Sinds 2020 doet hit onderzoek waarbij hit experimenteert met montage als methodologie. In Brussel maakt hit deel uit van het artistieke initiatief Good Times, Int. en de onderzoeksgroep Assemblies in Belgium rond AIDS, archieven en kunst (2023-24). Castillo doceert Book Art aan MULTI aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel en geeft workshops voor het Performing Arts Centre La Bellone.
De lezing is in het Engels, met vertalingen uit het Frans en Spaans. Er is geen nodig om een ticket te reserveren.