EULAT 4 Culture Belgium – Culturele en creatieve samenwerking om globale uitdagingen aan te gaan

EULAT 4 Culture Belgium – Culturele en creatieve samenwerking om globale uitdagingen aan te gaan

#EULAT4Culture Belgium is een cultureel festival met 23 evenementen dat de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika en gedeelde waarden wil versterken door middel van cultuur en creativiteit in samenwerkingsverband. Mis het openingsevenement - de AGORA - op 1 juni in de Koninklijke Schouwburg van Vlaanderen niet.

Cultural programme
(01/06-14/06)
AGORA Programme
(01/06)
Other documents
(AGORA bios, concept note…)

Het Ibero-Amerikaanse Culturele Netwerk RIDCULT van het SEGIB (gevormd door de 22 staten van de Ibero-Amerikaanse Conferentie), de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) en het Spaanse voorzitterschap van EUNIC (Nationale instituten voor cultuur van de Europese Unie) heeft tijdens de bijeenkomst in Toledo in juni 2021 het initiatief EULAT 4 Culture gelanceerd, met als doel het belang van de betrekkingen tussen Europa en Latijns-Amerika via culturele samenwerking te benadrukken.

Daartoe heeft EUNIC op 8 februari 2022 een speciale oproep gelanceerd die gefinancierd werd door de Spaanse regering, waarbij er 20 EUNIC clusters zijn geselecteerd, waaronder het voorstel voor de EUNIC-Brussels Cluster. Deze oproep financiert culturele projecten die nieuwe perspectieven openen voor de creatieve banden tussen Europa en Latijns-Amerika en die bijdragen tot de gemeenschappelijke waarden van democratie, verdediging van de mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

In antwoord op deze oproep heeft de EUNIC-Brussels Cluster Europese en Latijns-Amerikaanse ambassades en culturele instituten en Belgische culturele instellingen bijeengebracht voor de gezamenlijk productie van het festival “EULAT 4 Culture Belgium - Cooperative culture and creativity to address global challenges”.

Dit zal bereikt worden door middel van een breed gamma aan hedendaagse culturele en artistieke activiteiten in alle disciplines, georganiseerd door Cecilia Kuska en de deelnemende instellingen en kunstenaars, en gecontextualiseerd door middel van presentaties, debatten en discussies in de geest van La Cooperativa, met speciale aandacht voor uitwisselingen met Latijns-Amerikaanse actoren wereldwijd, en banden tussen Europa en Latijns-Amerika, met inbegrip van de lokale diaspora.

Alle acties en activiteiten zijn afgestemd op ten minste een van deze vijf hoofdthema’s, die zijn afgeleid van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling: (Vloeibare) identiteiten en inclusie; Migratie: geworteld en ontworteld; (Democratische) waarden en burgerschap; (Digitale) connectiviteit; Milieu en duurzaamheid: klimaatactie.

AGORA

Het openingsevent, de AGORA, op 1 juni, is ook de formele wereldwijde lancering van het initiatief. Het vindt plaats in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) en zal beleidsmakers, culturele managers, artiesten, kunstenaars, artivisten en publiek samenbrengen om na te denken en te discussiëren over het potentieel van kunsten, cultuur en creativiteit als een geopolitieke kracht om globale uitdagingen aan te pakken.

De rest van het culturele programma, 23 evenementen georganiseerd door de Belgische EUNIC-cluster in Brussel in samenwerking met de Latijns-Amerikaanse Ambassades en lokale partners, zal de komende dagen, en tot aan de aflsuiting op 14 juni, plaatsvinden op verschillende locaties in België, voornamelijk in Brussel, dankzij de samenwerking met verschillende Belgische instellingen: Conservatoire Royal de Bruxelles, MigratieMuseumMigration, Citizen’s Garden – Europees Parlement, BOZAR, Huis van Culturen en Sociale Samenhang van Sint-Jans-Molenbeek, HANGAR Photo Art Center, Galerie LMNO, Muntpunt, Wallonie-Bruxelles International.

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • wo, 01 juni —
    di, 14 juni 2022

Plaats

Venue map

KVS, Quai aux Pierres de Taille 7, 1000 Brussel

Werktuigen