Logo EU-voorzitterschap

Flora Mural

  • Stadscultuur
  • Brussel
  • wo, 25 oktober —
    vr, 25 oktober 2024
Flora Mural

Het huidige voorzitterstrio van de Raad van de Europese Unie heeft drie kunstenaars uit Spanje, België en Hongarije de opdracht gegeven om een keramische muurschildering te maken op de Spaanse Trappen in Brussel als symbool van eenheid en multiculturalisme.

Veel culturen hebben flora gebruikt om symbolen van hun waarden, overtuigingen en mythologieën te creëren. De weergave van de natuur is een constante in de kunstgeschiedenis; deze fascinatie is gekoppeld aan het concept van eenheid en harmonie tussen de mens en de natuurlijke omgeving, biodiversiteit en het verstrijken van de tijd.

De kunstenaars hebben gewerkt met de inheemse vegetatie van elk van hun landen om een verhaal te creëren over multiculturalisme door middel van stedelijke flora, om de erfgoedwaarde van de botanische wereld te benadrukken en om het idee van cultureel syncretisme te verbreden. Ze wilden ook de dialoog en mutatie tussen soorten en hun vermogen tot evolutie en weerstand illustreren en hun schoonheid en diversiteit vanuit de kunstwereld vieren. Het project kan ook bijdragen aan de bewustwording en het begrip van het belang van biodiversiteit en milieubehoud.

Deze nieuwe tweedimensionale tuin is bedoeld als een goede herinnering aan de grondgedachten van het ontstaan van Europa.

Artiesten

Plaats

Venue map

Spanjeplein, 1000 Brussel

Credits

Een project van het Bureau van het Spaanse Voorzitterschap van de EU en Acción Cultural Española, in samenwerking met Street Art Parcours-Ville de Bruxelles, het Liszt Instituut en de Spaanse Ambassade in België.