Cristóbal Gabarron in Sculptura #2

  • Architectuur
  • Brussel
  • vr, 19 januari —
    zo, 03 maart 2024
Cristóbal Gabarron in Sculptura #2

De kunstenaar Cristobal Gabarrón neemt met twee sculpturale ensembles deel aan het “Sculptura #2 Art Festival”.

De beeldhouwer en schilder Cristóbal Gabarrón neemt deel aan een nieuwe editie van het Sculptura #2 festival met twee sculpturale ensembles: Siega Verde en Twelve European Muses.

Siega Verde

Het paleolithische ensemble van Siega Verde in Salamanca is volgens de Unesco het meest uitzonderlijke openluchtensemble van paleolithische kunst op het Iberisch Schiereiland. Gabarrón heeft van jongs af aan een grote belangstelling gehad voor prehistorische kunst. De vijf werken die deel uitmaken van dit sculpturale ensemble: 101 Stenen, Voetafdrukken, De stilte van de stenen, Mijn tuin van levensgenieters en de Geboorte van de tijd weerspiegelen een creatieve lijn die de iconografische thema’s van deze periode in de geschiedenis oproept.

Door zowel steen als glasvezel te gebruiken om de vuurstenen na te bootsen waarmee de paleolithische mensen kerfden, brengt de auteur hulde aan de verbeelding en het doorzettingsvermogen van de mannen die hun nalatenschap achterlieten in de grotten van Siega Verde, die zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Zoals hij uitlegt: “dit werk is een poging om herinneringen op te roepen aan een universum vol verhalen over kennis, natuur en menselijkheid”.

Twaalf Europese Muzen

Anderzijds brengt Sculptura #2, ter gelegenheid van het Europese voorzitterschap van de Belgische regering, 40 werken van 20 kunstenaars uit de landen van de Europese Unie onder de aandacht die tot nu toe alleen in het Europees Parlement te zien waren.

Onder hen zijn de Twaalf Europese Muzen van Gabarrón. Het zijn een reeks sculpturen van geroest staal, met picturale ingrepen, die elk, in de woorden van Mark van Proyen, een “visueel eerbetoon zijn aan elk van de twaalf lidstaten van de pan-Europese gemeenschap, waarbij op subtiele wijze aspecten van hun nationale karakter en traditionele geografie worden opgeroepen”.

De beelden, voltooid in 1991, werden in 1993 geïnstalleerd als onderdeel van de permanente collectie van het Europees Parlement in Brussel. Dit is de eerste keer dat ze in het openbaar worden getoond.

Cristóbal Gabarrón

De beeldhouwer en schilder Cristóbal Gabarrón werd geboren in 1945 in de stad Mula, Murcia, waar hij zijn eigen museum heeft in de Fundación Casa Pintada. Gabarrón met Leob Galleries in New York en Arts Perspective in Parijs, en maakte hij deel uit van internationale retrospectieven zoals die aan hem werden gewijd door het Chelsea Art Museum, het IVAM in Valencia of het National Art Museum of China in Shanghai. Gabarrón werkt samen met openbare en particuliere organisaties over de hele wereld, zoals de Verenigde Naties of het Internationaal Olympisch Comité.

Eind 2018 vond in het Palais des Nations Unies in Genève The Colour of Human Rights plaats, de wereldpremière van de 30 schilderijen als eerbetoon aan de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die tentoonstelling reist in 2019 door naar het Kanal Centre Pompidou in Brussel. In juli 2023 schildert Gabarrón live in het Jubelpark in Brussel om het gebrek aan beslissing ten aanzien van de klimaatcrisis aan te klagen.

Het ensemble van de Twaalf Muzen is tot 3 maart te zien in Sculptuur 2. Siega Verde blijft buiten het Gare Maritime en Tour & Taxis tot 21 december 2024.

Plaats

Venue map

Tour & Taxis, Havenlaan 88, 1000 Brussel

Openingsuren en toegang

Gratis. Openingstijden: maandag t.e.m. vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag en zondag 11.00-18.00 uur.

Meer informatie

Sculptura #2

Credits

Foto door Ingrid Geboors