García de Marina: Kronieken van een reis

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • do, 14 december —
    wo, 17 januari 2024
García de Marina: Kronieken van een reis

De tentoonstelling laat aan de hand van meer dan twintig foto’s enkele van de meest opmerkelijke werken van de fotograaf uit Gijón zien.

In Kronieken van een reis kunnen we enkele van de meest opmerkelijke werken zien van de fotograaf García de Marina, wiens artistieke carrière zich afspeelt binnen de stromingen van de zogenaamde visuele poëzie. Deze ‘fotografische reis’ is een voorbeeld van hoe objecten in verschillende scenario’s opnieuw kunnen worden uitgevonden.

De kunstenaar lokt een dialoog uit tussen zijn werk en de kijker door elk object te transformeren in een soort surrealistische visuele sculptuur. Zijn foto’s, zonder titel, zijn niet alleen om naar te kijken, maar verschijnen als instrumenten die ons uitnodigen om na te denken. Een eenvoudig bestek, een eierschaal of een lucifer wordt een symbool dat een verhaal kan vertellen, alsof het een schilderij van Magritte is, de inspiratiebron van de kunstenaar voor veel van zijn werk.

García de Marina

García de Marina werd in 1975 geboren in Gijón (Spanje). Zijn creatieve talent manifesteerde zich in 2010 toen hij zijn eerste Nikon kocht en een fotografische carrière begon die werd gekenmerkt door het gebruik van het object als symbool, als expressiemiddel. Zijn werk draait om intuïtie en ideeën, surrealisme, de wereld van het onderbewuste en dromen.

Hij heeft deelgenomen aan talrijke tentoonstellingen zoals: Constelaciones, poesía experimental en España (1963-2016) in MUSAC, Diálo2 in het Barjola Museum in Spanje samen met Joan Brossa, en La palabra inacabada in het Cervantes Instituut in Belgrado en Boedapest. En op internationale festivals zoals Photo Week D.C. (2015), Photometria Festival in Griekenland (2016), Festival de la luz in Argentinië (2016), Addis Foto Fest in Ethiopië (2016), of het Yangon Photo Festival in Myanmar (2018).

In februari 2024 presenteert hij een tentoonstelling in het Museo Nacional de Bellas Artes in Cuba.

Plaats

Venue map

Ambassade van Spanje, Wetenschapsstraat 19, 1040 Brussel, 1040 Brussel.

Openingsuren en toegang

Gratis. Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 9.00–17.00 uur Vrijdag: 9.00–14.30 uur.

Meer informatie

García de Marina