Mindblowers 2023: Grensoverschrijdende vrouwenstem en -macht

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • do, 12 oktober 2023
  • 18:00 – 21:00
Mindblowers 2023: Grensoverschrijdende vrouwenstem en -macht

De filmmaakster en onderzoekster Irene Gutiérrez presenteert een video-essay gemaakt met Marokkaanse vrouwen in Ceuta.

Irene Gutiérrez onderzoekt het verband tussen grenzen, arbeid en gender door de stemmen van Marokkaans huishoudelijk personeel zonder papieren in Ceuta te versterken. Door middel van dit video-essay weerspiegelt de kunstenares de strijd van Marokkaanse grensvrouwen voor mobiliteit en wettelijke rechten. Met de camera in de hand protesteren deze vrouwen via participatieve cinema tegen de grensbeperkingen die zijn opgelegd na de COVID-19-pandemie. Zoals de auteur uitlegt: “Dit zijn vrouwen die al meer dan 30 jaar in Ceuta werken en wier situatie niet gelegaliseerd is. Mijn doel met dit project is niet om hen een stem te geven, want die hebben ze al, maar om die te versterken”.

Irene Gutiérrez

Irene Gutiérrez is onderzoekster en bekroond documentairemaakster, geboren in Ceuta. Ze studeerde Communicatie aan de Universiteit van Sevilla en Documentaire Film aan de Internationale Film en TV School van San Antonio de los Baños (EICTV). Haar werk richt zich op migratie, grenzen en zelfrepresentatie, waarbij ze participatief filmmaken als methodologie gebruikt. Ze heeft Diarios de frontera (2013), Hotel Nueva Isla (2014), Connected Walls (2015), Diarios del exilio (2019) en Entre el perro y el lobo (2020) geregisseerd. Haar films zijn vertoond op festivals als de Berlinale en in zalen als MoMA en Lincoln Center.

Grensoverschrijdende vrouwenstem en -macht is het resultaat van het onderzoekswerk van Gutiérrez, dat gefinancierd werd met de Reel Borders-beurs van de ERC (European Research Council).

Mindblowers is een jaarlijks evenement georganiseerd door de VUB en de KVS. Met de voorstelling van deze onderzoeksprojecten die kunst en wetenschap verenigen, wil men kwesties van hedendaags belang verspreiden.

Plaats

Venue map

KVS, Arduinkaai 7, 1000 Brussel

Openingsuren en toegang

Gratis

Meer informatie

MINDBLOWERS