Habitar lo invisible. Geheugen, water en roots

Habitar lo invisible. Geheugen, water en roots

Pablo Garrigós en Amor Aguaded presenteren een verhaal van worteling, ontworteling en herinnering in het leeggelopen Spanje als eerbetoon aan de bewoners van de dorpen overstroomd werden door het reservoir van Porma (León).

Habitar lo invisible is een visuele route aan de hand van een reeks analoge foto’s genomen in de Romería de Pardomino, naast het Reservoir van Porma, in León.

Door de bouw van een dam in 1968 verdwenen zes dorpen onder water en werden twee andere verlaten. Als gevolg moesten veel gezinnen hun woningen verlaten, en lieten hun huizen, hun akkers en hun wortels achter, waardoor de geschiedenis van hun levens en hun voorouders in rook opging. In een poging om de herinnering te recupereren, komen sommigen van de bewoners van de overstroomde dorpen één keer per jaar samen om het feest van de ontmoeting te vieren, waar hele generaties, verenigd door deze geschiedenis van ontworteling, samenleven.

De tentoonstelling is een visuele en metaforische weergave, verteld door twee jonge Spaanse immigranten in België, Amor Aguaded Pérez & Pablo Garrigós Cucarella, die via een reeks foto’s en installaties het publiek onderdompelen in het belang van het herstel van de herinnering aan die plaatsen en mensen die onder het water vergeten gebleven zijn. Een verhaal over ontworteling en worteling dat via beelden en objecten het gevoel van ergens bij te horen en van het gewicht van je afkomst wil oproepen. Habitar lo invisible nodigt ons ook uit om na te denken over het beheer van natuurlijke hulpbronnen en de sociale, economische en milieugevolgen daarvan.

Bij de inauguratie zullen de auteurs van het project aanwezig zijn om ideeën en verhalen uit te wisselen met het publiek en de teksten van de tentoonstelling zullen in het Frans worden vertaald.

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • wo, 03 mei —
    vr, 02 juni 2023

Plaats

Venue map

Ambassade van Spanje, Wetenschapsstraat 19, 1040 Brussel

Admission

Op afspraak: [email protected]. Maandag tot donderdag van 9 tot 17 uur; vrijdag van 9 tot 14.30 uur.