Jordi Savall & Hespèrion XXI: Bal·Kan: Honey and Blood

  • Muziek
  • Brussel
  • za, 18 december 2021
  • 20:00 – 22:00
Jordi Savall & Hespèrion XXI: Bal·Kan: Honey and Blood

Maestro Savall breekt met de clichés over Zuidoost-Europa met zijn concert “Bal-Kan: Honey and Blood” in Bozar.

Maestro Jordi Savall verkent het Sefardische en Ottomaanse repertoire van de Balkan met musici uit een regio die door de Ottomanen in de 15e eeuw Bal Kan (honing en bloed) werd genoemd. Een prachtige ode aan het geheugen en het voortbestaan van tradities in het kader van het SEE Festival.

Van 15 tot 19 december bekijkt dit festival de culturele rijkdom van Zuidoost-Europa met een open, avontuurlijke, baanbrekende en moderne visie, ver weg van clichés. SEE is niet alleen een acroniem voor “Zuidoost-Europa”, maar is ook een uitnodiging om de manier waarop wij deze regio, die vaak in een folkloristisch en geografisch geïsoleerd perspectief is opgesloten, zien veranderen.

Jordi Savall

Jordi Savall, een viola da gamba-speler, dirigent en musicoloog uit Igualada, is een uitzonderlijk geval. Zijn activiteiten als concertmusicus, pedagoog, onderzoeker en ontwerper maken hem tot een van de belangrijkste architecten van de huidige herwaardering van de historische muziek. Hij heeft altijd afstand genomen van het elitaire perspectief dat soms met dit genre wordt geassocieerd om oude muziek naar een steeds jonger en diverser publiek te brengen.

Zijn werk, dat wereldvermaard is en altijd bruist van levendige emotie en spectaculaire creatieve vitaliteit, heeft van meet af aan getracht trouw te blijven aan de historische muziek en aan de herwaardering van repertoires die even specifiek als universeel zijn in de muziek van Europa, het Middellandse Zeegebied en de hele wereld. Samen met Montserrat Figueras is hij oprichter en directeur van de muziekensembles Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) en Le Concert des Nations (1989), met repertoires die variëren van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw.

Gedurende meer dan vijfentwintig jaar van experimenteren, onderzoek en rechtvaardiging van oude muziek, heeft hij talrijke internationale onderscheidingen ontvangen, waaronder de Gouden Medaille voor Schone Kunsten, toegekend in 1998 door het Spaanse Ministerie van Cultuur en Sport, de Léonie Sonning Music Prize in 2012, de onderscheiding van ridder van het Franse Legioen van Eer in 2012, het Kruis van Sant Jordi in 1998 en de Gouden Medaille in 2014, beide toegekend door de Generalitat de Catalunya.

Plaats

Venue map

Palais des Beaux-Arts, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Openingsuren en toegang

Meer informatie

BOZAR