Josep Carner en Emilie Noulet, of de liefde voor literatuur

Josep Carner en Emilie Noulet, of de liefde voor literatuur

De Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Spaanse ambassade in België brengen hulde aan het echtpaar en hun humanistische nalatenschap.

Ter gelegenheid van het nieuwe Spaanse MAEC-AECID Lectoraat Josep Carner-Emilie Noulet, stellen de Université Libre de Bruxelles en de Spaanse Ambassade op 28 oktober 2021 om 16u30 een seminarie en een hulde- en herdenkingsevenement voor gewijd aan de Catalaanse dichter en diplomaat Josep Carner, “prins der Catalaanse dichters” en aan zijn echtgenote en literaire medewerkster, de Belgische literatuurhistorica en -critica Émilie Noulet.

Het evenement, dat zal geopend worden door Xavier Luffin, decaan van de Faculteit Letteren, Vertaalwetenschappen en Communicatie, Anne Weyembergh, vicerector Internationale Betrekkingen van de ULB en Beatriz Larrotcha, Ambassadeur van Spanje in België, zal lezingen en getuigenissen bevatten van de academici Robin Lefère, Jaume Subirana, Carles Casajuana, Jaume Coll, Jacques Marx, Mercè Boixareu en François Carner, de kleindochter van de dichter.

Een tentoonstelling van boeken en documenten uit de Réserve précieuse van de Bibliothèque des sciences humaines Simone Veil van de ULB kan in de loop van de dag worden bezocht.

Het evenement wordt afgesloten met een voordracht van gedichten in het Frans, Catalaans en Spaans en kan live gevolgd worden op ZOOM. Inschrijven kan hier.

Josep Carner i Puig-Oriol, “el príncep dels poetes”, was in 1936-1937 werkzaam als diplomaat op de Spaanse Ambassade in Brussel, en sinds zijn terugkeer in België als balling uit Mexico in 1945 heeft hij veel van zijn werk verricht als docent aan het Europacollege in Brugge en de Université Libre de Bruxelles (ULB), en was hij een van de belangrijkste drijvende krachten achter het in 1930 opgerichte Casal Català de Bruselas. Carners gedicht Bèlgica (België) is een ijkpunt in het poëtische werk van de Spaanse Republikeinse balling, en de auteur ervan vertegenwoordigt een model van de Spaanse intellectueel die in Belgische academische kringen en universiteiten is geïntegreerd. Zijn echtgenote en literaire medewerkster, de Belgische Emilie Noulet, was professor en literair criticus. Hij deelde een grote betrokkenheid en genegenheid met haar, die resulteerde in verschillende werken en samenwerkingen.

  • Literatuur
  • Brussel
  • do, 28 oktober
  • 16:00 – 20:00

Admission