Rebota rebota y en tu cara explota 2021

  • Podiumkunsten
  • Brussel
  • wo, 15 december —
    vr, 17 december 2021
Rebota rebota y en tu cara explota 2021

In het Théâtre National Wallonie-Bruxelles worden drie voorstellingen gegeven van het toneelstuk “Rebota rebota y en tu cara explota”.

Het spektakel Rebota rebota y en tu cara explota, van Agnés Mateus en Quim Tarrida, zal drie voorstellingen hebben in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Het toneelstuk behandelt de kwestie van gendergerelateerd geweld. Volgens de meest recente beschikbare gegevens van het Europees Instituut voor gendergelijkheid krijgt 36% van de vrouwen in België en 22% van de vrouwen in Spanje vanaf de leeftijd van 15 jaar te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Volgens hetzelfde waarnemingscentrum werden in Spanje vorig jaar 17 vrouwen door een familielid en 47 vrouwen door hun partner vermoord. Er zijn geen officiële gegevens over vrouwenmoorden in België gepubliceerd. België heeft een score van 72,7 en Spanje 73,7 op 100 in de Gendergelijkheidsindex.

De organieke wet 1/2004 van 28 december betreffende algemene beschermingsmaatregelen tegen gendergeweld van het Koninkrijk Spanje werd in het Spaanse Congres van Afgevaardigden unaniem goedgekeurd met alle stemmen voor, en werd daarmee de eerste algemene wet tegen gendergeweld in Europa”.

Het toneelstuk wil het geweten wakker schudden en de stereotypen ontkrachten die aan vrouwenrollen in theater en film worden toegeschreven. Het doel is om onverschilligheid te bestrijden en een alarmkreet te slaken.

Na de tweede voorstelling is er een bijeenkomst over gendergerelateerd geweld in aanwezigheid van Jean-Louis Simoens (collectief coördinator tegen familiaal geweld en uitsluiting van de organisatie CVFE) in samenwerking met Les Grenades (mediagroep RTBF die de actualiteit analyseert vanuit een feministisch perspectief).

Plaats

Venue map

Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Émile Jacqmainlaan 111-115 1000 Brussel

Meer informatie

Tickets