Logo EU-voorzitterschap

Slavernij en de Afrikaanse culturele erfenis van op de Caraïben

  • Wetenschap
  • Brussel
  • di, 27 juni —
    do, 07 september 2023
Slavernij en de Afrikaanse culturele erfenis van op de Caraïben

Deze tentoonstelling analyseert de slavenhandel in Afrika sinds de 16e eeuw, het culturele erfgoed dat door Afrikaanse slaven aan het Caribisch gebied is overgedragen en hoe de internationale handel profiteerde van slavenarbeid om tropische producten in grote hoeveelheden te produceren.

Sinds de 16e eeuw vond in Afrika een intensieve slavenhandel plaats, die door verschillende Europese landen werd gedreven via handelsmaatschappijen die steun kregen van landheren, scheepskapiteins en zelfs vorsten.

De tentoonstelling gerealiseerd door onderzoekers van de CSIC (Nationale Onderzoeksraad in Spanje) legt uit hoe de internationale handel profiteerde van de uitbuiting en de onmenselijke slavenarbeid die het mogelijk maakte om over grote gebieden tropische producten als suiker, koffie, tabak en cacao te telen, waar al snel veel vraag naar was in Europa. Deze informatieve tentoonstelling biedt niet alleen objectieve gegevens over de slavernij, maar onthult ook de culturele erfenis die in het Caribisch gebied werd nagelaten door meer dan 12,5 miljoen Afrikaanse slaven en die aan volgende generaties werd doorgegeven via religie, muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, voedsel en het gebruik van geneeskrachtige planten.

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus La esclavitud y el legado cultural de África en el Caribe/Slavernij en de Afrikaanse culturele erfenis in het Caribisch gebied (Consuelo Naranjo Orovio en Miguel Ángel Puig-Samper, CSIC - Instituto de Historia (IH), 2023. http://hdl.handle.net/10261/310450 , het korte verhaal Mamá Mandinga. Entre África y el Caribe (Consuelo Naranjo Orovio en Miguel Ángel Puig-Samper, CSIC, 2022. http://hdl.handle.net/10261/275590), een video en een documentaire.

Plaats

Venue map

Ambassade van Spanje, Wetenschapsstraat 19, 1040 Etterbeek (Brussel)

Openingsuren en toegang

Op afspraak: [email protected]. Maandag tot donderdag van 9 tot 17 uur; vrijdag van 9 tot 14.30 uur.

Meer informatie

Conneccaribbean