Terra Baixa

  • Podiumkunsten
  • Brussel
  • vr, 19 mei —
    za, 20 mei 2023
  • 20:00
Terra Baixa

De KVS ontvangt Pablo Ley’s herinterpretatie van het toneelstuk “Terra Baixa”, oorspronkelijk van Àngel Guimerà. Dit is één van de meest representatieve werken van het Catalaanse theaterpatrimonium.

Het Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en de Koning Vlaamse Schouwbourg (KVS) hebben deze nieuwe versie van het Catalaanse toneelstuk Terra Baixa van Àngel Guimerà gecoproduceerd, een herinterpretatie door Pablo Ley en Carme Portaceli, die dit detectiveverhaal en thriller over klassenstrijd naar de 20e eeuw hebben gebracht zonder de oorsprong of de essentie ervan te verliezen.

Terra Baixa vertelt het verhaal van Marta, een arm meisje uit Barcelona, die de geliefde wordt van Sebastià, de belangrijkste landeigenaar in de laagvlakte van Catalonië. Sebastià moet trouwen met een vrouw van zijn eigen sociale status en om de geruchten over zijn relatie met Marta de kop in te drukken, dwingt hij haar te trouwen met Manelic, een jonge herder uit de Pyreneeën. Marta wordt al snel verscheurd tussen haar dominante minnaar en haar nieuwe, liefhebbende echtgenoot.

Pablo Ley

Afgestudeerd in kunstgeschiedenis, toneelschrijver en professor in theorie en geschiedenis van de podiumkunsten aan het Theaterinstituut van de Diputació de Barcelona. Tijdens zijn carrière als toneelschrijver heeft hij stukken gecreëerd als 2066 en La ópera de cuatro cuartos, die beide verschillende prijzen hebben gewonnen, waaronder de Prijs van de Theatercritici in Barcelona en de Ercilla-prijs in Bilbao voor de beste theatervoorstelling.

Carme Portaceli

Afgestudeerd in kunstgeschiedenis, professor regie en toneelspelen aan het Theaterinstituut van de Diputació de Barcelona en artistiek directeur van het Nationaal Theater van Catalonië. Auteur van onder andere de bekroonde toneelstukken Qué va passar quan Nora va deixar el seu home en Només són dones en regisseur van de bewerkingen van Mrs. Dalloway en Bovary.

Plaats

Venue map

KVS, Pierres de Taille 7, 1000 Brussels

Openingsuren en toegang

Meer informatie

KVS