Trance'n'dance door Isabel Muñoz

Trance'n'dance door Isabel Muñoz

De fotografe Isabel Muñoz schittert in een retrospectieve van haar werk in de galerij Hangar.

Met Trance’n’dance presenteert Hangar de eerste grote tentoonstelling van Isabel Muñoz in België. Gebaseerd op de werken die de Spaanse fotografe en videokunstenares de afgelopen tien jaar heeft gemaakt, biedt Hangar een reis naar de visuele wereld van een kunstenares die wel eens de “portretschilder van het lichaam” wordt genoemd. Isabel Muñoz is een echte verhalenvertelster die praktijken en rituelen uitbeeldt die in de vier windstreken van de wereld worden waargenomen, of ze nu beschaafd, identitair of soms schendend zijn.

Via de geschiedenis van deze specifieke gemeenschappen belicht de tentoonstelling een werk dat diep ingaat op de menselijke conditie en haar verbazingwekkende vermogen om grenzen, zowel emotionele als fysieke, te overwinnen en op te heffen. Nauwkeurig en perfectionistisch blijft Isabel Muñoz haar nieuwsgierigheid aanscherpen en experimenteren met het fotografische medium. Daardoor slaagt zij erin een bepaalde vorm van transcendentie in beelden vast te leggen, zichtbaar te maken wat onze zintuigen wel waarnemen maar niet kunnen benoemen.

De curatoren van Hangar hebben de tentoonstelling onderverdeeld in drie hoofdstukken, verschillend en vloeiend tegelijk, gevormd door transversale thema’s: immanentie, trance en dans.

Immanentie is het eerste deel van de tentoonstelling. Het onthult het instinctieve deel van de mens, zijn gehechtheid aan zijn oorsprong, aan zijn land, zijn immanentie. De Butō, een traditionele Japanse dans, is een lofzang op traagheid en introspectie. De tentoonstelling gaat verder met de afdeling Water, die bestaat uit recente werken die de kunstenares de afgelopen drie jaar in Japan heeft gemaakt. Met modellen die zich inzetten voor de bescherming van de oceanen, duikt Isabel Muñoz in de diepten van het wezen dat zich overgeeft aan de gewichtloosheid van het water. Tenslotte brengt Extasis drie reeksen samen waarin Isabel Muñoz diegenen sublimeert die hun lichamelijk lijden omzetten in energie en een bron van plezier, en door hun praktijk een staat van trance bereiken.

Over de artiest

Isabel Muñoz is een internationaal bekende fotografe. Zij komt oorspronkelijk uit Barcelona, maar besloot op 20-jarige leeftijd naar Madrid te verhuizen en zich aan de fotografie te wijden door zich in te schrijven voor de workshop van Photocentro. In 1986 presenteerde zij haar eerste tentoonstelling, Toques, in het Franse Instituut in Madrid. Van 1990 tot 2007 reisde zij de wereld rond met als rode draad het thema dans doorheen verschillende culturen. Van 2008 tot 2017 reisde zij opnieuw om haar werk op het gebied van etnische minderheden voort te zetten.

Het werk van Isabel Muñoz, dat door een breed publiek wordt erkend, is bekroond met talrijke prijzen en onderscheidingen. In februari 2022 werd de fotografe verkozen tot Academielid voor Schone Kunsten door de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van San Fernando (RABASF).

Haar werk is opgenomen in talrijke collecties, waaronder die van het Maison Européenne de la Photographie (Parijs), het New Museum of Contemporary Art (New York), Foto Colectania (Barcelona), het Instituto Cervantes (Mexico City, Guatemala, La Paz en Shanghai), het Museo Nacional Reina Sofía (Madrid) en de Fundación Canal (Madrid).

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • vr, 22 april —
    za, 18 juni 2022

Plaats

Venue map

Hangar-Art Center, Pl. du Châtelain 18, 1050 Ixelles

Admission

Meer informatie

Isabel Muñoz

Credits

Isabel Muñoz, Untitled, from de series Agua, 2017 © Isabel Muñoz

Werktuigen