Transpoesie 2021 : Miss Raisa

Transpoesie 2021 : Miss Raisa

De artieste uit Barcelona zal in Molenbeek haar poëzie en muziek tegen racisme en seksisme voorstellen.

Transpoesie is het jaarlijkse poëziefestival dat wordt georganiseerd door EUNIC Brussel, de Belgische cluster van het netwerk van nationale instituten voor cultuur van de Europese Unie, ter gelegenheid van de Europese Dag van de talen en de taalverscheidenheid. Aan Spaanse zijde zijn de stichtende leden van EUNIC het Instituto Cervantes en het Spaanse agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking (AECID). Het Baskisch Instituut Etxepare is ook geassocieerd lid van de cluster EUNIC Brussel.

Om de meertaligheid te vieren, worden er gedurende vier weken verschillende activiteiten georganiseerd, waaraan dichters van alle stijlen en in vele nationale en regionale talen van Europa deelnemen, met als doel de taalverscheidenheid te bevorderen en meer bekendheid te geven, en een platform te bieden voor uitwisseling tussen schrijvers, uitgevers en culturele instellingen.

Deze elfde editie, onder het motto To be in the (k)now, verkent de poëzie in onze hedendaagsheid en past zich aan de gezondheidssituatie aan door middel van hybride evenementen -online en face-to-face- om de ervaring met een breder publiek te delen.

Miss Raisa

AECID presenteert via de Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Ambassade van Spanje de in Barcelona geboren Imane Raissali, “Miss Raisa”, een muzikale artieste en sociaal activiste, oorspronkelijk afkomstig uit Tanger, en met een zeer actieve communicatie op sociale netwerken, voornamelijk in het Spaans, maar ook in het Catalaans, Frans, Engels en Marokkaans Dariya.

Miss Raisa staat bekend om haar geëngageerde kunst, waarmee ze mythes en stereotypen met betrekking tot gender en religie probeert te ontkrachten, met originaliteit, gevoeligheid en optimisme, waardoor ze een wereldwijd publiek aanspreekt, vooral de jongere generaties. Enkele van haar favoriete nummers op Spotify zijn Una niña en No lo soy pero.

Miss Raisa zal deelnemen aan verschillende activiteiten van het festival, die ook te volgen zijn op de officiële website van Transpoesie:

  • Op 30 september om 18 uur vindt in het Instituto Cervantes in Brussel de tweede dag van het festival plaats met als thema Jonge generatie dichters, geëngageerde poëzie. Inschrijven.
  • Op 1 oktober om 17.30 uur geeft zij een workshop voor jongeren in het Huis van Culturen en Sociale Samenhangin Molenbeek. Om 20.00 uur treedt ze op tijdens de Good Vibes #LadiesVibes in het Huis, een evenement gewijd aan vrouwelijk talent op het pódium. Inschrijven kan hier.

Ook de Spaanse dichters Sara Herrera Peralta (Instituto Cervantes) en Leire Bilbao (Instituto Etxepare) zullen aan het festival deelnemen.

  • Literatuur
  • Brussel
  • do, 23 september —
    do, 14 oktober 2021

Plaats

Venue map

Rue Mommaerts 4, 1080 Bruxelles

Admission

Meer informatie

Transpoesie