Logo EU-voorzitterschap

Vrouwen in zwart

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • do, 09 november —
    vr, 01 december 2023
Vrouwen in zwart

Fotograaf Rober Astorgano en danseres Júlia Godino nodigen uit tot reflectie over de recente geschiedenis van Spanje

In een oefening in democratisch geheugen vertellen Rober Astorgano, fotograaf en documentairemaker, en Júlia Godino, danseres en choreografe, over de onderdrukking en het lijden veroorzaakt door de Burgeroorlog aan de hand van persoonlijke verhalen.

Vrouwen in zwart van Rober Astorgano

Rober Astorgano’s “vrouwen in het zwart” zijn de weduwen, zussen en dochters die al jaren jaarlijks waken over de massagraven waar hun echtgenoten en familieleden liggen in Barranca de Lardero, La Rioja, nu uitgeroepen tot gedenkplaats dankzij hun inspanningen om de plek voor de vergetelheid te behoeden.

Met dit project wil ik hun levens bekend maken en praten over hun strijd, vrouwenemancipatie en hoe ze de dreiging en pijn het hoofd boden. Maar ook, vanuit een intiemer en persoonlijker oogpunt, hoe deze vrouwen waren en de waardigheid waarmee ze hun lot tegemoet traden”, Rober Astorgano.

—Rober Astorgano

Dit multidisciplinaire project bestaat uit foto’s, documenten, brieven die vanuit de gevangenis zijn geschreven door de vermoorde familieleden en opgenomen interviews die samen een tentoonstelling, een boek en een lange documentaire vormen die in 2024 wordt uitgebracht.

No-Do, 1939 van Júlia Godino

Júlia Godino brengt haar voorstelling No-Do, 1939, een work-in-progress waarmee ze begon tijdens haar studies hedendaagse dans aan deSingel in Antwerpen. Aan de hand van het verhaal van haar overgrootmoeder vertelt Godino over de situatie van vrouwen tijdens en na de oorlog.

Ik wil over elk van hen praten aan de hand van het verhaal van mijn overgrootmoeder: Rosa Massó (Iaia Roseta), vrouw, vrouw van een gevangene, strijder vanuit de stilte, een anonieme vrouw, een echte vrouw. Ik wil de No-Do presenteren die nooit is uitgezonden, een die de stilte doorbreekt en ons helpt te herinneren. Zodat het niet weer gebeurt.

—Júlia Godino

Over de kunstenaars

Rober Astorgano, uit Badarán (La Rioja), is fotograaf en filmmaker. Hij volgde een opleiding fotografie en video aan het IDEP in Barcelona. Hij werkte als fotograaf voor verschillende nationale en internationale kranten en ontving talrijke prijzen voor fotojournalistiek, zoals The Yellow Awards 2018. Als documentairemaker heeft hij vijf korte films en een speelfilm geregisseerd.

Júlia Godino, uit Barcelona, is choreografe en danseres. Ze studeerde af aan het Institut del Teatre de Barcelona en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Momenteel werkt ze als onafhankelijk danseres, terwijl ze choreografieën blijft creëren. Ze was medeoprichtster van het collectief The Backyard en het duo Júlia Godino en Alexa Moya. Momenteel werkt ze voor de gezelschappen Opening Hours de Tuur Marinos en Cía Unaiuna.

Plaats

Venue map

LAB – Ambassade van Spanje in België, rue de la Science 19, 1040 Brussel

Openingsuren en toegang

Gratis. Het optreden van Júlia Godino vindt plaats op 9 november om 18.00 uur, met verplichte registratie vóór 7 november om 14.30 uur op [email protected]

Meer informatie

Rober Astorgano