WIELS Residerende kunstenaars 2022

WIELS Residerende kunstenaars 2022

Esther Gatón uit Valladolid zal een artistieke residentie uitvoeren in het WIELS centrum in Brussel van juli tot december 2022.

Elk jaar nemen tot 20 kunstenaars deel aan het residentieprogramma van WIELS, in sessies van 3 tot 6 maanden. In elke sessie worden twee of drie workshops toegewezen aan kunstenaars die in België wonen, de andere zijn gewijd aan een internationaal netwerk. De originaliteit en de kwaliteit van het discours en de esthetische taal van de aanvraag zijn de belangrijkste selectiecriteria, niet leeftijd of reputatie.

Het programma biedt workshops aan in een ondersteunende omgeving voor kunstenaars die op zoek zijn naar autonomie, feedback en/of interactie met hun collega’s en met de eigen artistieke en interdisciplinaire scène in Brussel. Wekelijkse discussies met mentoren, atelierbezoeken, presentaties en uitwisselingen met het publiek maken het mogelijk deel te nemen aan artistieke en theoretische debatten. Een residentie in WIELS geeft kunstenaars de kans om hun werk en beroepspraktijk te ontwikkelen.

De jury bestaat uit artistiek directeur van WIELS, Dirk Snauwaert, en de kunstenaarsmentoren van het programma, Sylvie Eyberg en Simon Thompson. Zij zullen de residenten selecteren, met af en toe raad van adviseurs met een grondige kennis van de kunstscène in het betreffende land.

De residenties worden gesteund door Acción Cultural Española en de Spaanse Ambassade in België.

Over de kunstenaar

Esther Gatón (Valladolid, 1988), gevestigd in Londen, werkt met sculptuur, video en tekst. Zij studeerde Schone Kunsten aan Saint-Luc in Luik (België), de Universiteit van Barcelona en Goldsmiths Londen, en promoveerde “cum laude” aan de Complutense Universiteit van Madrid.

Zij heeft werken tentoongesteld in onder andere instellingen als Capc (Bordeaux), Matadero (Madrid), La Casa Encendida (Madrid), Museo Patio Herreriano (Valladolid) en Museo Universitario de Navarra. Zij heeft ook als medewerkster gewerkt aan verschillende universiteiten en heeft geschriften gepubliceerd. Begin 2023 zal zij een solotentoonstelling hebben in het CA2M Museum in Madrid, samengesteld door Cory John Scozzari. Tot haar meest recente prijzen behoren de Circuitos de las Artes Plásticas, Injuve, beurzen van de Comunidad de Madrid, London Art Council, a-n Bursaries, Veepee Visions of The Future, en Generaciones 2022.

  • Visuele kunsten
  • Brussel
  • vr, 01 juli —
    wo, 31 augustus 2022

Plaats

Venue map

WIELS, Av. Van Volxem 354, 1190 Forest

Meer informatie

WIELS

Werktuigen