De kinderen van de Spaanse burgeroorlog in België: Geschiedenis van een oopvangmodel

De kinderen van de Spaanse burgeroorlog in België: Geschiedenis van een oopvangmodel

Dit seminarie dieper ingaat op het bestaande onderzoek over de kinderen van de Spaanse burgeroorlog die in België werden opgevangen.

De Spaanse Ambassade in België organiseert in samenwerking met de Université Libre de Bruxelles (ULB) een seminarie met als titel De kinderen van de Spaanse burgeroorlog in België: Geschiedenis van een opvangmodel.

Het doel van het seminarie is onze kennis verdiepen van deze solidaire opvang in België, geleid door de samenleving. De Belgische politieke partijen, instellingen en organisaties speelden een vooraanstaande rol bij die opvang en benadrukten vooral de bereidwilligheid van Belgische gezinnen om hun huizen open te stellen voor deze kinderen.

Dit seminarie is een onderdeel van de herdenking van de honderdste verjaardag van de opening van de ambassade van Spanje in België en die van België in Spanje, en wordt gehouden als een uitdrukking van dankbaarheid en erkenning naar het Belgische volk toe voor de ontvangst van de Spaanse kinderen.

Het evenement zal worden voorgezeten door de Ambassadrice van Spanje in België, mevrouw Beatriz Larrotcha Palma, de staatssecretaris voor Migratie, de heer Sammy Mahdi, de directeur van het Onderzoekscentrum voor Moderne en Hedendaagse Werelden van de ULB, de heer Nicolas Verschueren, en de vice-president van de Spaanse regering, mevrouw Carmen Calvo Poyato.

Na een openingstoespraak door Dr. Frank Caestecker (Centrum voor de Sociale Studie van Migratie en Vluchtelingen, Universiteit Gent), zullen twee sessies plaatsvinden, opgedeeld per taal:

Een sessie in het Frans, met:

En een sessie in het Spaans, met:

Er zullen ook enkele getuigen van deze historische gebeurtenis aanwezig zijn, die hun verhaal zullen vertellen over hoe ze door de Belgische families en samenleving werden opgevangen.

Het seminarie zal rechtstreeks worden uitgezonden vanuit de officiële residentie van de Spaanse ambassade in België.

  • Erfgoed
  • Online
  • do, 11 maart
  • 10:00 – 14:00

Meer informatie

Inschrijving

Credits

Georganiseerd door de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Spaanse Ambassade in België.

Werktuigen