Hacia la tierra prometida

  • Visuele kunsten
  • Online
  • do, 10 juni —
    vr, 27 augustus 2021
Hacia la tierra prometida

Voorstelling fototentoonstelling en documentaire van Rober Astorgano over de migratiecrisis.

Het LAB van de Ambassade, in samenwerking met de Autonome Gemeenschap La Rioja en de International Yehudi Menuhin Foundation, heeft het genoegen om de foto- en audiovisuele tentoonstelling “Hacia la tierra prometida” [Naar het beloofde land] van de kunstenaar uit Rioja, Rober Astorgano, nu in het echt te kunnen presenteren.

In 2020 kreeg u al een digitaal voorsmaakje via #ProgramaVENTANA: en venster op de Spaanse cultuur van het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID), opgericht met als doel de internationalisering van artiesten, ontwerpers en culturele ondernemingen in Spanje te blijven bevorderen, ondanks de beperkingen als gevolg van de pandemie, door te werken in netwerken en voornamelijk met digitale middelen.

De fotograaf en regisseur uit La Rioja toont de ruwheid van de realiteit van de migratie en de grote wereldcrisis van vluchtelingen van 2015 tot nu door middel van de artistieke uitingen van fotografie en documentaire film.

Vanuit dat perspectief stelt hij ons twee fototentoonstellingen voor die als één geheel functioneren: enerzijds onthult hij ons de migratie naar Europa vanuit landen in het Midden-Oosten, het Nabije Oosten en Afrika, en anderzijds de migratie vanuit Centraal-Amerikaanse landen naar de Verenigde Staten, die hij ons ook laat zien vanuit de documentaire Las Patronas, die verschillende interviews bevat met migranten die tijdens hun reis naar de Verenigde Staten in Mexico, in de herberg Las Patronas, verbleven.

In de woorden van de artiest, wil hij “door middel van cultuur en artistieke expressie de realiteit van de migrantenvolkeren in verschillende delen van de planeet zichtbaar maken, waarbij hij de nadruk legt op solidariteit en het belang van samenwerking”.

In het kader van dit evenement en van het project “Homelands, places of belonging”, een project onder leiding van gevluchte musici van de Internationale Yehudi Menuhin Stichting, zullen de musici Hussein Rassim (Irak) en Juliette Lacroix (Frankrijk) ons vergezellen met hun talent op respectievelijk luit en cello, waardoor een harmonieus ensemble ontstaat dat de muzikale tradities van Oost en West samenbrengt.

Op 10 juni wordt de tentoonstelling plechtig geopend in levenden lijve samen met Rober Astorgano in hoogsteigen persoon. De tentoonstelling van het LAB duurt tot 27 augustus 2021. Om deel te nemen aan de openingsceremonie of om de tentoonstelling te bezoeken, moet u eerst een afspraak maken door te mailen naar [email protected].