Korte geanimeerde geschiedenis van de natuurkunde: De neutrino's

  • Wetenschap
  • Online
  • do, 14 januari —
    vr, 31 december 2021
Korte geanimeerde geschiedenis van de natuurkunde: De neutrino

(Her)ontdek fysica via de wetenschap en kunst van Pep Vidal met deze animatievideo.

De Catalaanse kunstenaar en wetenschapper Pep Vidal werkt aan het artistieke en populairwetenschappelijke project Breve historia animada de la física (Een korte geanimeerde geschiedenis van de natuurkunde), dat bestaat uit het verwerken van verschillende beeldende, digitale en audiovisuele elementen met betrekking tot verschillende natuurkundige fenomenen, met als doel de wetenschap, technologie en innovatie over te brengen door middel van beeldende kunst.

Dit is een reeks geanimeerde hoofdstukken die verschillende fenomenen (één voor elk hoofdstuk) in de natuurkunde (en wiskunde, biologie, geologie, plantkunde) uitleggen, die Pep interesseren als kunstenaar, als wiskundige en natuurkundige, maar vooral als persoon.

De verschillende hoofdstukken van dit project zijn gemaakt om te leren en tegelijkertijd te genieten door er naar te kijken. Elk van deze behandelt een onderwerp dat op een of andere manier verband houdt met het werkveld van deze wetenschapper, wat de oneindig kleine veranderingen zijn: heel kleine veranderingen die zich voordoen en niet worden gezien tot er een grotere optreedt.

Dit eerste hoofdstuk is gewijd aan neutrino’s, een term die in het Italiaans “kleine neutronen” betekent, ontdekt door wetenschappers Clyde Cowman en Federick Reines, het zijn subatomaire deeltjes die voortdurend door ons heen gaan. Het is heel moeilijk om hun aanwezigheid op te merken of te meten, omdat er altijd andere deeltjes zijn die ze onzichtbaar maken. Om ze te kunnen observeren en meten, hebben de onderzoekers zich moeten installeren in oude putten en tunnels die niet meer gebruikt worden, omdat in deze diepe holtes de aanwezigheid van andere deeltjes en elementen minder is.

Pep Vidal

Pep Vidal is licentiaat in de wiskunde en doctor in de natuurwetenschappen aan de Autonome Universiteit van Barcelona, en besloot zich aan de kunst te wijden na de presentatie van zijn thesis, waarin hij ontdekte dat hij niet geïnteresseerd was in onderzoek waarbij persoonlijke en levenservaring niet verbonden waren met het proces zelf. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan artistieke residenties, collectieve en individuele tentoonstellingen en heeft hij talrijke prijzen ontvangen, zoals de Premi GAC (Galeries d’Art de Catalunya) 2019 voor de Beste tentoonstelling van opkomende artiest.