La Soirée Musicale

La Soirée Musicale

Een wekelijks radioprogramma gewijd aan klassieke en hedendaagse muziek en actuele muzikale gebeurtenissen in België en Spanje.

Het Brusselse radiostation Radio Alma lanceert het programma La Soirée Musicale, onder de gezamenlijke leiding van de communicatoren en artiesten Miriam Mendiola en Ruth Prieto, om te praten over de wereld van de klassiek-hedendaagse muziek, en die zo in de kijker te zetten.

Dit project belicht het werk van musici, componisten en vertolkers, zowel Belgische als Spaanse, en dient als luidspreker voor de culturele en muzikale activiteiten van Spanjaarden in Brussel.

Het programma zal onder andere focussen op de aanwezigheid van de vrouw in de klassieke muziek. Er wordt dan ook een rubriek aan gewijd met grote professionals, met de bedoeling om vrouwen in de muziek zichtbaar te maken: Femenino Plural.

Het programma zal ook diverse rubrieken en interventies bevatten gewijd aan thema’s zoals de muzikale actualiteit, de invloed van de muziek van vandaag, de discografische en digitale productie van muziek, en de livemuziek tijdens de pandemie.

La Soirée Musicale wordt elke donderdag om 22.00 uur uitgezonden op 101.9 FM in Brussel, met de steun van de Spaanse Ambassade in het Koninkrijk België.

Ontmoeting van vrouwen in de muziek: componisten en vertolkers

 • 15 maart om 19:00 uur.
 • Online. Gratis inschrijving hier.

In deze tweede ontmoeting van Vrouwen in de Muziek komen celliste Jeanne Maisonhaute, lyrische sopraan Deborah Salazar, componiste Carme Fernández Vidal en pianiste Rosa Torres-Pardo, vier uitstekende muzikanten, samen om een panoramisch beeld te geven van de plaats van vrouwen in de Spaanse muziek. Deze bijeenkomst zal worden geleid door Ruth Prieto, directrice van El Compositor Habla en La Soirée Musicale.

Interview met Sergi Farré

 • 21 maart om 19:00 uur.
 • Instituto Cervantes van Brussel. Gratis inschrijving hier.

Sergi Farré, Culturele en Wetenschappelijke Raadgever bij de Spaanse Ambassade in België, deelt het culturele perspectief dat van belang is voor de bilaterale betrekkingen tussen Spanje en België, met speciale aandacht op vlak van muziek.

Bijeenkomst van vrouwen in de muziek: cultuurmanagers

 • 22 maart om 19:00 uur.
 • Instituto Cervantes Brussel. Gratis inschrijving hier.

Tijdens de derde bijeenkomst van Vrouwen in de Muziek zullen Ana Vázquez, directrice van het Instituto Cervantes in Brussel, Olaya Hernando Arribas, directrice van het Festival de Mujeres en la Música van Valladolid, Ruth Prieto, directrice van El Compositor Habla en La Soirée Musicale en Raquel Rivera, directrice van Forcam in Madrid, deelnemen aan een discussie over cultureel management op het gebied van muziek. Deze bijeenkomst zal gemodereerd worden door Gonzalo del Puerto, hoofd culturele activiteiten van het Instituto Cervantes Brussel.

Pianisme voor vrouwen

 • 23 maart om 19:00 uur.
 • Instituto Cervantes Brussel. Gratis inschrijving hier.

Pianoconcert dat meer dan drie eeuwen pianomuziek van vrouwelijke componisten bijeenbrengt, uitgevoerd door Olaya Hernando Arribas uit Valladolid, die een groot deel van haar leven gewijd heeft aan de verspreiding en de zichtbaarheid van de rol van de vrouw in de muziek.

Podcast La Soirée Musicale

 • Muziek
 • Online
 • di, 15 maart —
  wo, 23 maart 2022

Meer informatie

Radio Alma

Werktuigen