Artefact 2018

Artefact 2018

Artefact, een festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen elkaar vinden.

Centraal staan kunstpraktijken die zich op poëtische, kritische en onderzoekende wijze verhouden tot een complex onderwerp. Met This Rare Earth — Stories from Below gaat Artefact op zoek naar de verhalen die verteld worden door de geologische materialen, conflictmineralen en -metalen en zeldzame aardelementen.

De kunstwerken onderzoeken de politieke, economische en ecologische implicaties van hun circulatie; van ontginning, verwerking en handel tot gebruik, afval en recyclage.

Voor deze editie nodigen ze de Spaanse kunstenares Lara Almarcegui uit. Voor haar werk Mineral Rights doorliep zij een aanvraagprocedure voor het verwerven van de rechten op ondergrondse ijzerafzettingen met als doel hun extractie te verhinderen.

Door te focussen op wat er zich onder onze voeten afspeelt, vestigt het project de aandacht op de ontginning van mineralen voor de productie van bouwmaterialen. Het roept eveneens vragen op over het eigenaarsschap van land en de grondstoffen die zich onder het oppervlak bevinden.

  • Visuele kunsten
  • Vlaanderen
  • di, 13 februari —
    do, 01 maart 2018

Plaats

Venue map

Stuk

Admission

Gratis
13 feb: 19:30 - 23:00 (opening)
wo – za : 14:00 - 22:00
zo – di: 14:00 - 19:00

Meer informatie

Officiële webpagina

Credits

Beeld: "Mineral Rights", © Lara Almarcegui

Werktuigen