Doop van het schip "RV Bélgica

Doop van het schip

Het onderzoeksschip dat op de Freire-werf in Vigo werd gebouwd, een echt drijvend laboratorium, wordt in de haven van Gent gedoopt tot “RV Belgica”.

Het schip RV Belgica, dat behoort tot het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) van de Overheidsdienst Economie en Werk, is een polyvalent onderzoeksschip dat tot taak heeft wetenschappelijke kennis te ontwikkelen over de zogenaamde blauwe economie. Het zal dus dienen als laboratorium voor projecten in verband met duurzame visserij, offshore windenergie, diepzeemijnbouw, energieopslag langs de kust, enz.

Met een lengte van bijna 72 meter biedt het plaats aan 28 bemanningsleden en maximaal 12 wetenschappers. Het kan ook autonome onderwatervoertuigen (AUV’s) en op afstand bediende onderwatervoertuigen (ROV’s) besturen. Zijn interventiecapaciteit reikt tot 5.000 meter diepte.

Het oceanografische schip RV Belgica is gebouwd door de scheepswerf Freire in Vigo ter vervanging van zijn naamgenoot en wordt gesponsord door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth. Het zal op zaterdag 25 juni worden gedoopt in aanwezigheid van Hare Excellentie de Spaanse ambassadeur in België, Beatriz Larrotcha Palma, als een verbinding tussen België en Spanje. De tewaterlating vond plaats op 11 februari 2020 en het schip werd uiteindelijk opgeleverd op 15 juli 2020. Na de opleiding van de bemanning op de scheepswerf is het schip op 13 december 2021 aangekomen in zijn thuishaven Zeebrugge.

  • Wetenschap
  • Vlaanderen
  • za, 25 juni
  • 16:00 – 17:00

Plaats

Venue map

Noordzeehaven, 9000 Gent, België.

Werktuigen