Nativos (Première in België)

Nativos (Première in België)

Nativos is een creatie van de choreografe Ayelen Parolin, in samenwerking met de Spanjaard Marc Iglesias, en vier Koreaanse dansers. De Belgische première gaat door in Brugge.

Nativos

Nativos is een voorstelling die uitgaat van het Luikse theater en het Koreaans nationaal dansgenootschap, in een mise-en-scène van Ayelen Parolin. Haar vorige werk Hérétiques diende als uitganspunt. Geïnspireerd door het sjamanisme wil zij met deze choreografie een ritueel uitbeelden dat verband houdt met de huidige hyper-gecodificeerde, uniforme en machinale samenleving.

Dankzij de kunde van vier Koreaanse dansers wil Ayelen het choreografisch materiaal van Hérétiques nieuw leven inblazen en het stuk binnen de Koreaanse cultuur kaderen door het met de sjamaanse traditie te confronteren. Precies daarom heeft het genootschap in Seoel een sjamaans ritueel bijgewoond dat de voorstelling sterk beïnvloedt. Het leidt tot een invraagstelling / herinterpretatie van die gedeelde belevenis.

In tegenstelling tot Hérétiques neemt Nativos de eigenheid van elke danser als uitgangspunt: het spektakel draait rond personages in bepaalde situaties terwijl absurde tonaliteiten weerklinken. Als wilde de choreografe nieuwe lagen uit het eerste stuk blootleggen en vragen m.b.t. de ontstaansgeschiedenis ervan opwerpen (de ontmoeting tussen verschillende culturen).

Het schouwspel belicht enkele tegenstellingen m.b.t. bestaande clichés inzake Koreaanse identiteit en brengt een verbijsterende herinterpretatie van de Sjamaanse rituelen die op de choreografische limieten van de vier obsessief bewegende en bezeten dansers stoot. Er wordt gedanst op een pianocompositie van Lea Petra, door haar gebracht, en op traditionele Koreaanse zang en percussie.

Data

 • 19 november 2016, Stadsschouwburg - Brugge – 20u00 (première in België)
 • 25 november 2016, Cultureel centrum van Engis - België – 20u30
 • 2 & 3 december 2016, Theater Les Tanneurs - Brussel – 20u30
 • 6 december 2016, Theater van Luik - België – 20u00
 • 7 december 2016, Theater van Luik - België – 19u00
 • 8 december 2016, Theater van Luik - België – 20u00

Ayelen Parolin

Ayelen Parolin is zowel choreografe als danseres. Ze werd in Buenos Aires geboren maar woont en werkt momenteel in Brussel. Haar opleiding heeft ze genoten aan de nationale dansacademie en aan het Theater San Martín in Buenos Aires. In Europa heeft ze de vorming e.x.e.r.c.e in Montpellier gevolgd. Ze heeft samengewerkt met Mathilde Monnier, Mossoux-Bonte, Jean-François Peyret, Mauro Paccagnella, Louise Vanneste, Alexandra Bachzetsis, Anne Lopez en Riina Saastamoinen.

 • Podiumkunsten
 • Vlaanderen
 • za, 19 november —
  do, 08 december 2016

Plaats

Venue map

Stadsschouwburg Brugge

Meer informatie

Website van het genootschap

Credits

Creatie van / Conceived by Ayelen Parolin
Choreografie / Choreography Ayelen Parolin in samenwerking met Marc Iglesias & de dansers
/ in collaboration with Marc Iglesias & the dancers
Uitvoering door / Performed by Jae Young Park, Jong Kyung Lim, Yong Sean Liu, Yong Seung Choi
Muziek door en van Lea Petra (piano) in samenwerking met Seong Young Yeo (Percussie & stem) / Musical direction & play by Lea Petra (piano) in collaboration with Seong Young Yeo (Percussion & voice) Een voorstelling van het Theater van Luik / A proposition of the Théâtre de Liège.
Een productie van het Theater van Luik, Korea National Contemporary Dance Company (KNCDC) & Ruda vzw
Afgevaardigde producenten: Theater van Luik, Korea National Contemporary Dance Company (KNCDC) / Executive production: Théâtre de Liège, Korea National Contemporary Dance Company (KNCDC)
Coproductie / Co-producers Theater Les Tanneurs, Théâtre National de Bretagne - Rennes. © Sunny-side-up & Park Su Jeong © photo Mok Jinwoo

Werktuigen