One Health: het overbruggen van de kloof tussen antimicrobiële resistentie en het ontdekken van geneesmiddelen

One Health: het overbruggen van de kloof tussen antimicrobiële resistentie en het ontdekken van geneesmiddelen

De KU Leuven, de Complutense Universiteit en de Spaanse Ambassade in België houden een bewustmakingsdag over antimicrobiële resistentie – Project “MicroMundo”.

One Health: het overbruggen van de kloof tussen antimicrobiële resistentie en het ontdekken van geneesmiddelen is een initiatief van wetenschapsdiplomatie waarbij, ter gelegenheid van de promotie van het internationale project MicroMundo / Tiny Earth in België, een bewustmakingsdag wordt gehouden over het thema One Health en antimicrobiële resistentie (AMR).

MicroMundo is de Spaanse tak van de internationale projecten Tiny Earth (2018, Wisconsin Institute for Discovery) en Small World Initiative (Yale University, 2012), opgezet door het team van Dr. Jo Handelsman in de VS. Hun doel is de wetenschappelijke cultuur en het biomedisch onderzoek dichter bij jonge studenten te brengen om een roeping voor onderzoek aan te moedigen via een crowdsourcing-strategie die gericht is op de ontdekking van nieuwe antibiotica. Na het succes van de eerste proefervaring aan de Complutense Universiteit van Madrid in 2016, omvat het nu meer dan 30 universiteiten en onderzoeksinstellingen op het hele Iberische schiereiland.

Bewustmaking van het publiek over het juiste gebruik van antibiotica is van vitaal belang. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft antimicrobiële resistentie (AMR) uitgeroepen tot een van de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Misbruik en overmatig gebruik van antimicrobiële stoffen is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van resistentie, en daarom zijn voorlichting van het publiek en wetenschappelijke verspreiding de meest doeltreffende maatregelen om dit probleem te bestrijden.

Rondetafel en conferenties

Dr. Bruno González Zorn en Dr. Dirk Jochmans, One Health-specialisten van respectievelijk de Complutense Universiteit van Madrid en de KU Leuven, zullen twee lezingen houden en het hebben over One Health en antimicrobiële resistentie.

  • Wetenschap
  • Vlaanderen
  • ma, 23 mei
  • 15:00 – 17:00

Plaats

Venue map

Rega Institute for Medical Research, KU Leuven, Herestraat 49, 3000, Leuven.

Admission

Meer informatie

KU Leuven

Credits

KU Leuven, Rega Institute KU Leuvenn, Universidad Complutense de Madrid, CDT-SOST & Spaanse Ambassade in België.

Werktuigen