Dora García: Elle a plusieurs noms

  • Visuele kunsten
  • Vlaanderen
  • vr, 10 februari —
    zo, 21 mei 2023
Dora García: Elle a plusieurs noms

De Spaanse kunstenares Dora García presenteert enkele van de belangrijkste kunstwerken van haar carrière.

De voorstelling bevat enkele van de belangrijkste werken van Dora García, zoals performances, tekeningen, installaties, gedrukte media en films die zij tijdens haar drie decennia durende carrière heeft gemaakt.

De werken van Dora García houden verband met collectiviteit en individualiteit in de hedendaagse samenleving. García verkent zo het politieke potentieel van marginale posities en huldigt antihelden en excentrieke personages in haar films.

Deze tentoonstelling is de eerste die zich richt op een centraal element in het werk van García: het belang van de performance, een expressievorm die zich bevindt op het snijvlak van beeldende kunst en podiumkunst. Performances, zowel met als zonder script, geven betekenis aan de tekeninstallaties, voorwerpen en artistieke ruimtes. In die performances gebruikt ze de kunst van het tekenen, schrijven en spreken.

Tentoonstelling gorganiseerd met de steun van Acción Cultural Española (AC/E).

Dora García

Dora García (Valladolid, 1965) is een Spaanse artieste en woont afwisselend in Barcelona en Oslo, ondanks dat ze ooit 16 jaar in Brussel heeft gewoond. Haar artistieke werk wordt gekenmerkt door het gebruik van nieuwe middelen, zoals duidelijk is in de performance of haar audiovisuele kunst.

In haar conceptuele kunst gebruikt García fotografie, installaties, tekeningen, video’s, geluid en het internet om de grenzen tussen de realiteit en de fictie af te tasten. Haar werk wordt gekenmerkt door de samenwerking met het publiek, dat gevraagd wordt om een standpunt in te nemen over controversiële ethische kwesties. Daardoor dwingt ze het publiek om dieper na te denken over die thema’s en te reflecteren over de institutionele aard van de ruimte waarin het contact met haar kunstwerken tot stand komt.

In 2021 werd ze bekroond met de Premio Nacional de Artes Plásticas die wordt uitgereikt door het Spaanse Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Plaats

Venue map

M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

Openingsuren en toegang

Meer informatie

M HKA