Ángel Vergara: Dans l'instant

  • Visuele kunsten
  • Wallonië
  • zo, 23 april —
    zo, 08 oktober 2023
Ángel Vergara: Dans l

Vijftien jaar na de tentoonstelling “El Pintor” van Ángel Vergara presenteert het MACS de complexe en niet-classificeerbare werken van de artiest als deel van een overzichtstentoonstelling gewijd aan zijn schilderkunst.

Vijftien jaar na de tentoonstelling El Pintor, waar onder andere de serie Les Voisins, nos amis (De buren, onze vrienden), 14 geanimeerde portretten van de buren van Grand-Hornu, die Ángel Vergara maakte voor de vijf jaar van het MACS, wordt het complexe en niet-classificeerbare werk van deze kunstenaar ditmaal gepresenteerd in de bredere context van een retrospectieve gewijd aan zijn schilderkunst.

De tentoonstelling begint met de “schilderijen” die door een groep visueel gehandicapte kinderen tijdens workshops van de schilder zijn gemaakt, en volgt de evolutie van zijn artistieke praktijk, van de eerste “geschilderde films” die hij in de jaren 1980 in Super 8 maakte tot videoapparatuur die het schilderij in wording registreert, via een meer klassieke galerij van grote doeken.

Door middel van performance, installatie en video heeft Ángel Vergara altijd de “handeling van het schilderen” centraal gesteld in zijn schilderijen en zijn aanwezigheid in de sociale ruimte bevestigd door ze onder een laken te maken als een draagbare atelier. Al meer dan dertig jaar brengt de kunstenaar, alias Straatman, de schilderkunst “naar de straat” door haar te doordrenken met de voortdurende stroom van het leven en door als een jazzman de syncopische ritmen te reproduceren, en als een filmmaker de bewegingen ervan.

—MACS

Plaats

Venue map

MACS, Site du Grand-Hornu, Rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu

Openingsuren en toegang

Meer informatie

MACS