Logo EU-voorzitterschap

Jaume Plensa: La part du sacré

  • Visuele kunsten
  • Wallonië
  • za, 01 juli —
    zo, 08 oktober 2023
Jaume Plensa: La part du sacré

“La part du Sacré” presenteert een rondleiding door de stad Bergen om zo’n 20 emblematische werken van Jaume Plensa te ontdekken, de internationaal bekende Catalaanse beeldhouwer, tekenaar en graveur.

De sculpturen van Jaume Plensa, soms monumentaal maar altijd humanistisch, hebben hun sporen achtergelaten op alle vijf de continenten en de manier waarop hij de stedelijke ruimte gebruikt heeft zijn stempel gedrukt op de hoofden van de mensen. Waar ze ook worden geïnstalleerd, de werken van deze Spaanse kunstenaar geven een bijzondere energie af, niet alleen door hun aanwezigheid in de ruimte maar ook door de manier waarop de kunstenaar met materialen werkt.

La part du Sacré neemt de vorm aan van een narratieve reis tussen twee fundamentele plaatsen in Bergen: de Grote Markt en de kapittelkerk Sint-Waltrudis, waar burgerlijke en religieuze macht altijd naast elkaar hebben bestaan in Bergen.

Op de Grote Markt worden drie 7 meter hoge gezichten geïnstalleerd en in het schip van de kapittelkerk komt Les invisibles, spookachtige werken die uitnodigen tot stilte. Naast deze twee zeer belangrijke punten in de tentoonstelling zijn er de Salle Saint-Georges, de Jardin du Mayeur en, tegenover het Musée du Doudou, een groep van zeven zeer symbolische sculpturen die de mens met de natuur verbinden.

Jaume Plensa

Geboren in 1955 in Barcelona, studeerde hij aan de Llotja School voor Kunst en Design en de Sant Jordi School voor Schone Kunsten.

Sinds 1980, het jaar van zijn eerste tentoonstelling in Barcelona, woonde en werkte hij in Berlijn, Brussel, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten en momenteel woont en werkt hij in Barcelona.

Hij heeft lesgegeven aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs en is regelmatig gastdocent aan de School of the Art Institute of Chicago. Hij heeft ook talloze lezingen en cursussen gegeven aan andere universiteiten, musea en culturele instellingen over de hele wereld.

Jaume Plensa heeft talrijke nationale en internationale onderscheidingen ontvangen, waaronder de Medaille de Chevalier des Arts et des Lettres, toegekend door het Franse Ministerie van Cultuur, en de Nationale Prijs voor Schone Kunsten in 2012.

In samenwerking met de stad Bergen en het Museum voor Schone Kunsten van Bergen (BAM). De Spaanse Ambassade in België sponsort de tentoonstelling in het kader van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Plaats

Venue map

Grote Markt, 7000 Bergen

Openingsuren en toegang

Meer informatie

Museum van Schone Kunsten van Bergen (BAM)

Credits

Met de steun van de Spaanse Ambassade in België en in het kader van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Foto: © Be Culture