Logo EU-voorzitterschap

Zësar Bahamonte op de Biënnale van Bergen voor Kunst en Cultuur 2023

  • Stadscultuur
  • Wallonië
  • vr, 06 oktober —
    zo, 31 december 2023
Zësar Bahamonte op de Biënnale van Bergen voor Kunst en Cultuur 2023

Voor deze derde editie van de Biënnale presenteert een 36 meter lange muurschildering van de draak die Sint Joris vergezelt.

Deze kunstenaar uit Sevilla is een van de 25 deelnemers aan deze derde editie van de Biënnale van Kunst en Cultuur van Mons, die voor het eerst 75 werken van kunstenaars uit de hele wereld samenbrengt in een tentoonstelling van straatkunst.

Enkele jaren geleden schilderde hij al een portret van Sint Joris in dezelfde stad, maar zonder de draak, maar dit keer zal hij het mythologische dier afbeelden in een muurschildering van 36 meter in de culturele wijk Rue du Grand Jour, op korte afstand van het vorige. Volgens de legende staan deze twee personages, Sint Joris en de draak, tegenover elkaar in het zogenaamde gevecht van Lumeçon (Doudou de Mons), erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Naast Bahamonte zal de biënnale werken tonen van drie andere kunstenaars die momenteel in Spanje wonen: Ana Langeheldt, Dridali, Mesvin en -3TTMan.

Zësar Bahamonte werd geboren aan de rand van Sevilla, Spanje. Op 19-jarige leeftijd verhuisde hij naar de hoofdstad, waar hij niet alleen aan de kunstacademie van Sevilla studeerde, maar ook betrokken raakte bij sociale en culturele doe-bewegingen. Een benadering die hem later zou definiëren als kunstenaar. Na een jaar in Barcelona, waar hij zijn liefde voor het straatschilderen weer aanwakkerde, verhuisde hij naar Montevideo (Uruguay). Daar ontwikkelde hij zich tot een professionele muurschilder, nam deel aan verschillende straatkunstfestivals, exposeerde in galeries en schilderde live naast verschillende muzikanten (van een flamenco peña tot een elektronische muziekgroep) en bleef vooral op straat schilderen, waar hij zijn zoektocht naar stijl en techniek voortzette.

Naast Bahamonte toont de biënnale werk van drie andere kunstenaars die momenteel in Spanje wonen: Ana Langeheldt, Dridali, Mesvin en -3TTMan.

Ana Langeheldt is een multidisciplinair beeldend kunstenaar uit Sevilla. Sinds 2001 is ze een pionier en emblematische figuur van de stedelijke kunst in Andalusië en Spanje. Ze is bekend geworden onder de naam Lahe178, die ze binnen deze sector aanneemt als afkorting van haar achternaam van Duitse afkomst. Ana gaat haar kunst in dienst stellen van de Belgische folklore door de beklimming van de Car d’Or te herinterpreteren, een uit hout gesneden voertuig dat tussen 1780 en 1781 werd ontworpen door de architecten Ghienne en Midavaine.

Dridali woont in Valencia. Zijn specialiteit is hyperrealistische gezichten. De techniek die hij gebruikt in zijn werken is spuitverf, een zeer veelzijdige en duurzame techniek. Hij werkt zowel binnen als buiten op doeken en muurschilderingen. Dridali zal een eerbetoon brengen aan Gabriel Ottelet, een lid van het verzet tijdens de oorlog van 39-45.

3TTMan: Louis Lambert aka 3TTMAN, of Trois Tête Man is van Franse afkomst maar woont al jaren op Tenerife. Zijn esthetiek mengt de punk-erfenis van graffiti met hedendaagse kunst. Hij creëert unieke en organische vormen die zich vermengen in harmonie en chromatische balans. Louis gaat een van de hoogste gebouwen van Mons te lijf, de gevel van het CEFA-gebouw.

Plaats

Venue map

Rue du Grand Jour 29, 7000 Mons

Openingsuren en toegang

Gratis

Meer informatie

visitMons

Credits

De foto's zijn van de muurschilderingen van Zësar Bahamonde, Ana Langeheldt en 3TTMAN, ©visitMons.