Gadea Burgaz: Het atelier in de spiegel, virtuele 3D tour

  • Design
  • Brussel
  • di, 30 maart —
    ma, 31 mei 2021
Gadea Burgaz: Het atelier in de spiegel, virtuele 3D tour

Het LAB van de Ambassade presenteert de tentoonstelling in 3D virtueel formaat.

30 maart huldigde het LAB van de Spaanse Ambassade (het Spain Arts and Science LAB in Belgium) de tentoonstelling “Het atelier in de spiegel” via Zoom, van Gadea Burgaz, afkomstig uit Madrid.

Het is een work in progress en een werk in overgang tussen twee artistieke residenties: WIELS in Brussel en de Koninklijke Academie van Spanje in Rome.

Van juli tot december 2020 heeft de architect en kunstenaar uit Madrid een artistieke residentie doorgebracht in het WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel via het residentieprogramma vanAcción Cultural Española, in samenwerking met de Culturele en Wetenschappelijke Raad van de Spaanse Ambassade in België. Acht maanden later vertrok Gadea naar Rome om zijn werk voort te zetten via het beurzenprogramma van de Koninklijke Academie van Spanje in Rome. Nu pakt de Consejería Cultural y Científica deze overgang op met de recreatie van haar atelier: het werk in overgang van een textielcollectie gemaakt voor beelden die zij zelf maakt.

In de woorden van de kunstenares zelf: “Alles wat mij vergezeld heeft tijdens deze maanden in het Museum WIELS in Brussel blijft in de Spaanse Ambassade voor deze tentoonstelling. Wat wordt getoond is een logistiek voor een toekomstige verhuizing in mijn afwezigheid. Het is een inventaris met haastige aantekeningen. Het werd een reflectie over wat te doen met hetzelfde ding op twee verschillende plaatsen.” Gadea Burgaz heeft deze tentoonstelling opgevat als een theatrale montage, waarin haar creaties en haar materiaal de personages zelf op het toneel worden: “Deze hermaakte ruimte is een bevroren, gepauzeerd beeld van wat acht maanden lang in beweging is geweest. En al deze voorwerpen hebben nog een laatste (lente)handeling te verrichten, de aankomst in de Academie in Rome waar ik op hen wacht”.

#ProgramaVENTANA: een venster op de Spaanse cultuur

De reeks van digitale tentoonstellingen van het LAB is een project gekaderd binnen het #ProgramaVENTANA: een venster op de Spaanse cultuur van het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID), opgericht met als doel de internationalisering van artiesten, ontwerpers en culturele ondernemingen in Spanje te blijven bevorderen, ondanks de beperkingen als gevolg van de pandemie, door te werken in netwerken en voornamelijk met digitale middelen.

Lees de tekst van de zaal in het Nederlands of Engels (PDF). Zie persnota (PDF)

Virtueel bezoek

Plaats

Venue map

Embassy of Spain, rue de la Science 19, 1000 Bruxelles