Rebel Garden

  • Visuele kunsten
  • Vlaanderen
  • za, 13 april —
    zo, 01 september 2024
Rebel Garden

Musea Brugge presenteert de tentoonstelling “Rebel Garden”, die de impact van de mens op de natuur en de gevolgen voor het milieu onderzoekt. De Canarische kunstenaar Nayra Martin Reyes presenteert haar participatieve installatie “Código Verde”.

Rebel Garden zal drie musea inpalmen: het Groeningemuseum, het Museum Sint-Janshospitaal en het Gruuthuse Museum. Het centrale thema, de tuin, die de burger, creatie en verzet symboliseert, verbindt de drie musea met elkaar. Deze benadering heeft als doel onze complexe relatie met de natuur af te toetsen. Tuinen zijn lokale barometers van de toestand van de aarde en zijn deel van ons ideale leven en ook een plaats van verzet, waar de effecten van milieuveranderingen steeds zichtbaarder worden.

De tentoonstelling behandelt ook terugkerende en actuele thema’s zoals de gevolgen van de opwarming van de aarde, de zesde massa-extinctie en klimaatactivisme, de symbiose van mens en natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Hiervoor wordt een reeks werken getoond die deze thema’s inleiden en het debat openen.

Werken uit de eigen collectie van Musea Brugge zijn werken van Roger Raveel, Emile Claus en Otobong Nkanga, maar ook meesterwerken van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars zoals Guillaume Bijl, Christine Ödlund, Giuseppe Penone, Rose Wylie en Per Christian Nygard, en de Spaanse kunstenares Nayra Martín Reyes.

Haar project Green Code is een participatief en voortdurend veranderend monument voor de natuur. Het is de persoonlijke en symbolische viering van de ontembare geest van de mensheid, met zijn intrinsieke zelfbeschikking en vrijheid. Het bestaat uit een levende buiteninstallatie op het plein van het Gruuthuse Museum: een 6 meter hoge houten structuur verstrengeld met grote vegetatie. De houten torens staan voor de verstikkende machtsstructuren van de maatschappij, terwijl de planten letterlijk en figuurlijk voor de natuur staan. Met andere woorden, een niet te stoppen bron van hernieuwbare, geweldloze zachte kracht die uiteindelijk alle machtige krachten van de natuur zal overwinnen. Menselijke participatie en plantenreproductie vormen de kern van dit levende monument.

Nayra Martin Reyes

Nayra Martín Reyes (Santa Cruz de Tenerife, 1979) is een veelzijdige kunstenaar die schilderkunst, installatiekunst en performance combineert. Ze woont en werkt al meer dan tien jaar tussen Gent (België) en de Canarische Eilanden (Spanje) en heeft tentoonstellingen gehouden in de Belgische Biënnale van de Schilderkunst, Bozar, het Instituto Cervantes (Brussel), Hans-Fritz Contemporary (Barcelona), VondelsCS (Amsterdam) en in het Virtueel Museum van de MIA Kunstcollectie in de tentoonstelling The Female Performance.

Afgelopen februari opende ze de tentoonstelling Xaxo in de Sala de Arte Contemporáneo (SAC) in Santa Cruz de Tenerife.

Plaats

Venue map

Gruuthusemuseum, Dijver 17, 8000 Brugge

Openingsuren en toegang

Tickets voor alle Rebel Garden locaties kosten €25. Gereduceerde tarieven voor jongeren van €13 en €19, afhankelijk van de leeftijd.

Meer informatie

Rebel Garden

Credits

Met de steun van de Spaanse ambassade in België en Van Hauwaert tuincentrum Brugge.