Bruselas Flamenco Festival 2023

  • Podiumkunsten
  • Brussel
  • di, 28 februari —
    zo, 05 maart 2023
Bruselas Flamenco Festival 2023

De editie van het BOZAR Flamencofestival brengt dit jaar grote namen als Vicente Amigo, de Sordera en Irene Álvarez naar Brussel. Op het programma staat een concert van het Belgisch Nationaal Orkest onder leiding van Josep Vicent en met medewerking van de zangeres Ginesa Ortega en de danser David Romero.

Deze nieuwe editie van het Bruselas Flamenco Festival viert een van de belangrijkste vormen van artistieke expressie in de Spaanse cultuur.

Het festival wil ook spannende cross-overs met andere kunstvormen en muziekgenres bevorderen. Daarvoor hebben ze de hulp van Josep Vicent, die samen met zangeres Ginesa Ortega en danser David Romero het Belgisch Nationaal Orkest zal dirigeren.

Een ander muziekgenre waar we zullen kunnen naar luisteren, zal een samensmelting met jazz zijn, door Antonio Segura met het Oleo Quintet, en Antonio Lizana en Vicente Amigo.

Dans is ook zeer belangrijk in de flamenco en zal dat gedurende het hele festival zijn; dit segment zal worden uitgevoerd door grote namen zoals Dinastías met La casa de los Sordera; het gezelschap Manuel Liñán zal ons verrassen met zijn show ¡VIVA! naast de shows van de artiesten Irene Álvarez die haar laatste dansproject voorstelt, Marisol Valderrama en Anabel Veloso.

Ze brengen ook films met betrekking tot de flamencowereld, zoals Canto Cósmico, Niño de Elche (van Marc Sempere-Moya en Leire Apellaniz) en ook de film Siete Jereles (van Pedro G. Romero en Gonzalo García Pelayo).

Canto Cósmico. Niño de Elche, Marc Sempere-Moya & Leire Apellaniz

Deze documentaire diept de persona van Niño de Elche uit, een van de populairste Spaanse muzikanten van de afgelopen jaren. De film toont ons deze bekende persoon vanuit een familiair en intiem perspectief, want onder meer zijn vrienden en andere artiesten in de wereld van de flamenco hebben eraan meegewerkt.

Marc Sempere-Moya is een artiest die de grenzen tussen individualiteit en de gemeenschap aftast in film en theater. Hij legt momenteel de laatste hand aan zijn korte documentaire Moros y Cristianos.

In 2019 prees Variety Leire Apellaniz als een veelbelovende Spaanse cineaste en producer. Ze producete verscheidene documentaires en langspeelfilms, waaronder Ventajas de Viajar en Tren.

Antonio Segura: Oleo Sextet

Voor Antonio Segura is de flamenco het resultaat van de vermenging van verschillende culturen, zoals die van de Europese en mozarabische zigeunerculturen. Haar projecten vol spektakel bevinden zich dan ook altijd op het snijvlak van flamenco, jazz en andere wereldmuziek.

Haar nieuwe voorstelling onderzoekt de ontmoeting tussen die muziekwerelden en de Noord-Afrikaanse muziek. De gitaar, oed en viool, onder begeleiding van de basgitaar en percussie, worden vergezeld door danseres Kuky Santiago, een in Sevilla opgeleide Belgische danseres die sinds haar zesde op het podium staat.

Dinastias – La Casa De Los Sordera

Flamenco is een ware ambacht die van generatie op generatie wordt doorgegeven en het Bruselas Flamenco Festival heeft altijd de schijnwerpers willen richten op die families. In het verleden passeerden al de families Reyes en Moneo de revue, vandaag is de familie Sordera aan de beurt. De voorstelling vindt zijn oorsprong in de Andalusische zang, maar evolueerde tot avant-garde flamenco met enkele van de meest getalenteerde leden van de Sorderas.

Siete Jereles – Pedro G. Romero & Gonzalo García Pelayo

Siete Jereles is als een reis van zeven nachten door de straten, buurten en huizen van Jerez De La Frontera. De acteurs, actrices, figuren en paarden in deze film bakenen het onbekende terrein af waarin de stad Jerez De La Frontera een nieuw beeld van flamenco probeert te scheppen. Af en toe wordt de flamenco heruitgevonden en worden gebieden vanuit een ander perspectief bekeken.

Gonzalo García-Pelayo is cineast, maar is in de loop van zijn carrière actief geweest als radiomaker, tv-presentator en muziekproducer. Hij heeft, naast vele andere, Vivir en Sevilla (1978), Corridas de alegría (1982) en Alegrías de Cádiz (2013) geregisseerd.

Pedro G. Romero is onderzoeker, curator en kunstenaar. Dicht bij de flamenco-imagina en de populaire cultuur, heeft hij grootschalige artistieke projecten in Europa gepromoot, zoals forma-de-vida, over het werk van Vlaamse, zigeuner- en Romakunst voor de Bergen Assembly in Noorwegen en de Kunstverein in Stuttgart.

Flamenco Night - Manuel de Falla El sombrero de tres picos

El amor brujo gaat over een Andalusische zigeunervrouw die door de geest van haar overleden man wordt lastiggevallen. Het is een werk met een onmiskenbare An­da­lusische invloed, zowel in de tekst als in de muziek. Ondanks dat deze voorstelling de flamenco- en zigeunercultuur zo goed weergeeft, is El amor brujo ook schatplichtig aan artiesten zoals Ravel, Debussy of Stravinsky.

Bij BOZAR worden de illustraties voor dit concert geleverd door de Spaanse kunstenaar Sagar Forniés en het orkest en dirigent Josep Vicent worden vergezeld door de gepassioneerde Catalaanse flamencozangeres Ginesa Ortega en de virtuoze flamencodanser David Romero.

Antonio Lizana Quinteto

Antonio Lizana is een van de meest gevierde boegbeelden van de nieuwe flamenco-jazzscène uit Zuid-Spanje. Als jazzsaxofonist en flamencozanger weet hij als geen ander beide genres met elkaar te verweven. Zijn eigenzinnige aanpak bleef niet onopgemerkt: de laatste 3 jaar gaf hij meer dan driehonderd concerten in dertig verschillende landen en werkte hij samen met belangrijke artiesten uit de wereld van de flamenco en jazz.

Compañia Manuel Liñán - ¡VIVA!

“Toen ik klein was, sloot ik mezelf op in mijn kamer en deed ik de groene rok van mijn moeder aan. Ik versierde mijn haar met bloemen, deed make-up op en danste stiekem. Die dans was buiten die vier muren ondenkbaar.”

Liñáns kindertijd is het uitgangspunt voor ¡VIVA!, een tijd waarin de artistieke en sociale regels de artiest ertoe dwongen om zich te gedragen in functie van hun/haar/zijn geslacht. Met dit werk wil Liñan de deuren van zijn kinderkamer openen en zijn dans aan het publiek tonen.

Deze kunstenaar stelt een veelzijdig werk voor via de dans die opgevoerd wordt door zes dansers. Die dansers leiden ons mee in de wereld van cross­dres­sing en stellen daarmee heilige huisjes over identiteit en flamenco in vraag.

Irene Álvarez — Rastros

In de voorstelling Rastros verkent de Sevilliaanse Irene Álvarez de sporen van het oudste en vergeten flamencorepertoire uit de negentiende eeuw.

Ze ging in de leer bij grote namen in de wereld van de flamenco als El Güito, Manolo Marin, Javier Latorre, Isabel Bayón en Manuel Betanzos. Voortbouwend op de traditionele flamenco heeft ze haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkeld die gekenmerkt wordt door haar impulsiviteit en de elegantie van de Sevilliaanse school.

Vicente Amigo

De gitaarspeler Vicente Amigo werd in 1967 geboren in de Spaanse stad Guadalcanal, maar groeide op in Córdoba. Hij is een van de meest gereputeerde gitaristen van de hedendaagse muziek. Al sinds zijn jeugd niet van zijn gitaar weg te slaan, groeide hij uit tot een van de meest innovatieve en productieve artiesten van de hedendaagse flamencomuziek. Naast ambassadeur van de flamencogitaar en erelid van de United Nations Arts & Sciences, won hij twee Grammy Awards en kreeg hij de Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes.

Vicente Amigo keert terug naar het podium met muziek van zijn nieuwe album, maar zal ook enkele stukken spelen waarmee zijn carrière op gang kwam.

Workshop de baile con Marisol Valderrama & Co

Marisol Valderrama organiseert in BOZAR een flamencoworkshop waarbij iedereen de basis van deze dans zal kunnen leren kennen. Expressieve houdingen, sierlijke hand- en armbewegingen, krachtig voetwerk en ritmisch klappen: het komt allemaal aan bod. Deze workshop wil ervoor zorgen dat het grote publiek de basis van flamenco begrijpt zodat ze meer van de voorstellingen kunnen genieten.

Anabel Veloso - El Arbol Con Alas

  • Zondag 5 maart van 15.00-15.45 uur.
  • Zondag 5 maart van 17.00-17.45 uur.
  • Koop hier tickets.

El arbol con alas (De boom met vleugels) vertrekt vanuit het verhaal van een grote eik die graag een meisje wil zijn. Dan zou de eik kunnen zingen en kunnen dansen met zijn takken. In dit spektakel krijg je een inkijk in deze typische Spaanse dans via de vier seizoenen van de boom.

De danseres Anabel Veloso richt zich met haar interactieve voorstelling op kinderen (van 4 tot 12 jaar en hun ouders). De kinderen maken al spelenderwijs kennis met de verschillende flamencostijlen en de drie onmisbare bouwstenen van de flamenco: zang, gitaar en dans. Ze krijgen de gelegenheid om met ritmes, melodieën en danspassen te experimenteren. Jurken, schoentjes, hoeden, waaiers, castagnetten: alles is er om er een onvergetelijke namiddag van te maken.

Plaats

Venue map

BOZAR, Rue Ravensteinstraat, 231000 Brussel

Openingsuren en toegang

Meer informatie

Bozar