Aina El Farssioui, Noelia García en Eduard Artero

Aina El Farssioui, Noelia García en Eduard Artero

Aina El Farssioui, Noelia García en Eduard Artero hebben samengewerkt met de Culturele en Wetenschappelijke Raad van de Spaanse Ambassade in België, dankzij het MAEC-AECID beurzenprogramma in cultureel management en wetenschappelijke diplomatie.

Vertel ons wat je wil over jezelf en je werk

N: Ik herinner me dat toen ik serieus begon na te denken over wat ik ging studeren, ik geïnteresseerd was in Internationale Betrekkingen. Maar tijdens de zomer van het 4e jaar secundair onderwijs was ik een van de gelukkigen die een beurs kreeg om deel te nemen aan het programma Campus Científico de Verano en die ervaring was zo goed dat ik van gedachten veranderde. Daar ontdekte ik de fascinerende wereld van de chemie en de docenten wezen me op de opleiding Farmacie. Sindsdien ben ik altijd verbonden geweest met de wetenschap en dat heeft me hier gebracht. Ik besloot te solliciteren voor de MAEC-AECID-beurs voor Wetenschappelijke Diplomatie omdat het idee om de relaties tussen landen te verbeteren door middel van wetenschap mij aansprak, en deze ervaring heeft me voor het eerst in staat gesteld internationale betrekkingen en wetenschap te combineren.

A: Ik ben geboren in een kuststad in Noord-Marokko en door het lot ben ik gaan wonen en een opleiding gaan volgen in een andere mediterrane stad in Andalusië: Málaga. Daar kreeg ik de kans om Spaanse filologie te studeren aan de Universiteit van Málaga. Aangezien deze opleiding vooral gericht is op onderwijs, wilde ik dat beroep een tijdje aan de kant zetten en me in de wereld van de cultuur begeven. Daarom besloot ik te solliciteren voor de MAEC-AECID-beurzen voor cultuurbeheer en hier ben ik nu, op de culturele dienst van de Ambassade van Spanje.

E: Ik ben geboren in Barcelona en Brussel is de tweede stad waar ik heb mogen wonen. Ik heb altijd een grote belangstelling gehad voor cultuur in het algemeen en kunst in het bijzonder, dus ik heb altijd geprobeerd dat pad te volgen. De MAEC AECID-beurs was de perfecte kans om meer te leren over een sector die ik niet kende en waar ik gepassioneerd over ben.

Wat is je relatie met Spanje/België?

N: De eerste keer dat ik België bezocht was in december 2016 met mijn beste vriendin. We namen de typische toeristische route: Brussel - Brugge - Gent. Het was een reis waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik had echter nooit gedacht dat ik ooit in dit land zou komen wonen... Hoewel de gids op de gratis tour die we namen ons waarschuwde dat als we het beeld van Everard t'Serclaes zouden aanraken, we waarschijnlijk zouden terugkeren naar Brussel... En jaren later ben ik hier. Misschien had het er iets mee te maken...

A: Ik bezocht deze stad in 2017 met enkele vrienden, maar ik had enkel Brussel bezocht, en maar één dag. Jaren later koos België mij en kreeg ik het al bestemming voor de MAEC-AECID-beurs voor cultuurbeheer. Dankzij deze kans kon ik de beroemde steden Brugge en Gent bezoeken en ook het kleine stadje Dinant ontdekken.

E: Ik kwam voor het eerst naar België in oktober 2012 met mijn familie. Ik heb heel goede herinneringen overgehouden aan die eerste reis toen ik ontdekte wat ze de hoofdstad van Europa noemen. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik 10 jaar later terug zou komen, dit keer om er te wonen.

Een speciale plek in België? Een speciale plek in Spanje?

N: Op die eerste reis naar België vond ik Brugge zeer mooi. Maar nu ik in Brussel heb gewoond, zal ik me altijd het uitzicht vanaf de Kunstberg herinneren, het beeld van Don Quichot en Sancho op het Spanjeplein met de toren van de Grote Markt op de achtergrond, de magische verlichting van de Grote Markt 's avonds, de sfeer van een bar op het Sint-Katelijneplein en op donderdag op het Luxemburgplein.

In Spanje zijn er veel bijzondere plaatsen voor mij, maar zonder twijfel zou ik kiezen voor wat voor mij het beste strand ter wereld is, Playa del Inglés in Maspalomas, Gran Canaria. Het is mijn beginpunt en mijn uitgangspunt. Elke keer als ik er ga zwemmen, brengt het me terug naar mijn kindertijd en jeugd en herinnert het me aan waar ik vandaan kom. Tegelijkertijd nodigt de aanblik van de oneindige horizon van de zee mij uit en moedigt mij aan om verder te gaan op zoek naar meer avonturen buiten en om verrijkende ervaringen te blijven beleven, zoals degene die ik nu beleef.

A: Ik vond Dinant een mooie stad en ik heb het gevoel dat het niet erg bekend is. Een bezoek aan deze stad als het mooi weer is in België is altijd een goede optie. In Spanje zou ik altijd kiezen voor een plek dicht bij de zee, de rotsen en een lentezonsondergang. Op dit moment kies ik voor Benalmádena, een kustplaats in Málaga waar ik 5 jaar heb gewoond en waar ik in de toekomst graag weer zou willen wonen.

E: In België zijn de Koninklijke Serres van Laken een heel bijzondere en unieke plek.
In Spanje, het centrum van de koepel van het Dalí Museum, waar de hele onvermoede en hallucinante nieuwe wereld van het surrealisme te vinden is.

Een liedje?

N: Het hangt veel af van mijn humeur en de periode... Maar gedurende deze tijd in Brussel is het nummer Feel Good Inc. van Gorillaz me vaak bijgebleven. Ik ben weer naar ze gaan luisteren na hun laatste album, dat ik erg goed vind.

A: Op dit moment luister ik veel naar AVI van de zanger RAULE uit Cádiz.

E: Piano Concerto No. 5, op73, van Beethoven.

Een film?

N: La La Land. Ik vind de film in alle opzichten een 10, van de acteurs, tot de soundtrack, de fotografie, het script, de kleuren, de kostuums... Gewoon een 10!

A: Adam, een film van Maryam Touzani en Nabil Ayouch waarin de "illegale" situatie van ongetrouwde zwangere vrouwen in Marokko en de sociale uitsluiting van weduwen die niet willen hertrouwen worden aangeklaagd.

E: Mr.Nobody, door Jaco Van Dormael

Een boek?

N: Tot op heden heeft geen enkel boek mij zo geraakt als De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera.

A: Duizend schitterende zonnen door Khaled Hosseini. Een vertederend maar triest verhaal dat het verhaal vertelt van Mariam en Laila, twee vrouwen die elkaar in een moment van wanhoop ontmoeten en samen een sterke band vormen.

E: De mythe van Sisyphus, door Albert Camus.

Een voorstelling?

N: Mijn droom om de musical Les Misérables in Londen te zien met mijn beste vriend is moeilijk te overtreffen.

A: Ik bewaar goede herinneringen over aan de Lion King-musical.

E: Pagliacci van ruggero leoncavallo

Een kunstwerk?

N: Boulevard Montmartre, Effet de nuit, door Camille Pisarro.

A: Ochtendzon van Harold Knight.

E: Landschap met de val van Icarus door Pieter Brueghel de Oude in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België. Maar mijn favoriete kunstwerk zal altijd Caravaggio's De roeping van Matteüs zijn.

Een wetenschappelijke mijlpaal?

N: In het algemeen elk geneesmiddel dat erin geslaagd is ziekten te helpen genezen waarvoor nog geen behandeling bestond, zoals het geval is met vele zeldzame ziekten, of waarvoor de behandelingsmogelijkheden beperkt waren. Ik geloof dat onderzoek daarnaar, om de gezondheid te behouden en de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, het beste en het mooiste is wat men voor de mensheid kan doen en het wordt niet genoeg gewaardeerd. Daarom heb ik Farmacie gestudeerd. Maar in die zin lijkt immunologie mij een zeer interessante tak van wetenschap voor de behandeling of preventie van ziekten door middel van immunotherapie of vaccins.

A: Momenteel zijn het GPT-3 conversatie-chatsysteem en het artistieke DALL-E

E: De ontdekking van anesthesie in 1844 door de Amerikaanse tandarts Horace Wells. Nadat hij had gezien dat lachgas slaperigheid veroorzaakte bij mensen die het innamen, besloot hij het in zijn praktijk te gebruiken.

Zonder deze technologie zou ik niet kunnen leven...

N: Zonder vliegtuigen. Ik kan me mijn leven zonder hen niet voorstellen. Ik ben afkomstig van de Canarische Eilanden waar het vliegtuig het belangrijkste vervoermiddel is buiten het eiland, en daarom essentieel is.

A: Mijn laptop... Ik doe er zoveel dingen mee dat toen mijn oude laptop kapotging, ik besefte hoe noodzakelijk het was om een laptop in mijn leven te hebben.

E: Videogesprekken zijn denk ik de technologie die ik het meest gebruik in mijn dagelijks leven.

Wanneer ik wakker word, is mijn eerste gedachte...

N: Eens kijken hoe het weer vandaag is...

A: Zal ik vandaag tijd hebben om een dutje te doen?

E: Over wat ik zal ontbijten.

  • Erfgoed
  • Brussel
  • Gepubliceerd op 30 mei 2023

Oorsprong

Málaga, Las Palmas de Gran Canaria, Barcelona